Při pádu záchranářského vrtulníku na Slovensku zemřel i Kiskův příbuzný

V těžce dostupném terénu u Banské Bystrice havaroval v noci záchranářský vrtulník. Při neštěstí zemřeli tři zdravotníci i převážený pacient. Pilot Ján Rušin byl synem bratrance prezidenta Andreje Kisky. Příčina havárie zatím není známa, mohlo jít o ztrátu orientace v náročném horském terénu.

Vrtulník odletěl pro zraněnou osobu do špatně přístupného terénu ve středu večer kolem jedenácté hodiny. Po ošetření na místě se stroj vydal i s pacientem do nemocnice, ale ani ne minutu po startu se zřítil.

Po troskách stroje pátralo na sto lidí. Našli je až po několika hodinách pomocí termovize v lokalitě Strelníky. „Došlo k masivní destrukci stroje. Pátrání po jednotlivých součástech vrtulníku bude mimořádně náročné,“ potvrdil ministr vnitra Robert Kaliňák.

Z trosek chtějí vyšetřovatelé stroj znovu sestavit, aby zjistili příčinu neštěstí. Spekuluje se, že pilot mohl v hustě zalesněných horách ztratit orientaci. Ve hře je i technická závada, i když vrtulník létal teprve od konce srpna.  

Spolu s 38letým pacientem zemřela lékařka Patrícia Krajňáková, záchranář František Bartoš a pilot Ján Rušin, příbuzný slovenského prezidenta Andreje Kisky. Zkušený padesátiletý pilot měl nalétáno přes 4640 letových hodin a součástí leteckého záchranářského týmu byl od roku 1995.

Vyjádření soustrasti prezidenta Andreje Kisky
Zdroj: Facebook

Majitelem zříceného stroje byla společnost Air Transport Europe, která bude společně s rakouskou Helikopter Air Transport a českou DSA provozovat záchranářské vrtulníky i v České republice.

Letečtí záchranáři patří ke špičce slovenského zdravotnictví. Často zasahují v náročných podmínkách. Rizikovost jejich práce dokládá i to, že za posledních dvacet let došlo k pěti podobným nehodám.

K poslední havárii došlo loni v červenci, kdy mířila posádka pro zraněného chlapce do hor Slovenského ráje. Když vrtulník přistával, zapletl se do drátů vysokého napětí a zřítil se do řeky. Nehodu nikdo ze tří lidí na palubě nepřežil.