Hlavní odpůrce brazilské prezidentky nesmí dočasně vést sněmovnu

Brazilský nejvyšší soud dočasně zbavil funkce předního kritika prezidentky Dilmy Rousseffové. Šéf sněmovny Eduardo Cunha se měl snažit mařit vyšetřování korupce a zastrašovat zákonodárce. Cunha vedl odpůrce Rousseffové, kterou zřejmě čeká impeachement. Ústavní žalobu už schválila sněmovna, příští týden je na řadě Senát. Prezidentka je podezřelá z manipulace s rozpočtem. Vinu odmítá.

Cunha byl obviněn z korupce a praní špinavých peněz v rámci operace Car Wash – jde o skandál spojený se státním ropným gigantem Petrobras, který zasahuje značnou část vládních i opozičních politiků v Brazílii.

Šéf sněmovny měl na úplatcích vydělat asi pět milionů dolarů, obvinění ale popírá. Podle brazilské ústavy byl třetí v řadě, kdo mohl prezidentský úřad dočasně převzít.

Eduardo Cunha
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters

Vyšetřován je i ve Švýcarsku, kde měl tajné účty v bance Julius Bär. Tamní prokuratura ho podezřívá z praní špinavých peněz a z úplatkářství. Podle brazilských vyšetřovatelů Cunha také převedl nezdaněných 20 milionů dolarů do USA.

Nařčením čelí rovněž viceprezident Michel Temer, který by měl prezidentku nahradit, ale mohl by rovněž čelit impeachementu. Byl odsouzen k pokutě za překročení finančních limitů volební kampaně a podle agentury AFP mu hrozí, že nebude smět osm let kandidovat na volenou funkci.

Rousseffová je podezřelá z manipulace s rozpočtovou statistikou v roce 2014, která měla umožnit její znovuzvolení. Prezidentka tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila a nebyla z ničeho obviněna. Nynější tažení za své odvolání označuje za „puč“ proti demokraticky zvolené vládě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud Senát 11. května impeachment podpoří, mohla by se Rousseffová stát první sesazenou brazilskou hlavou státu po téměř čtvrtstoletí. Zbavena funkce by byla až na 180 dní.