Čína Tchaj-wanu: Vzdejte se halucinací o nezávislosti

Čína varovala Tchaj-wan po volbách, se kterými končí ve funkci dosavadní pročínsky smýšlející prezident Ma Jing-ťiou, před prosazováním formální nezávislosti ostrova. Vítězka voleb Cchaj Jing-wen se sbližování s pevninskou Čínou brání. Její úspěch by podle analytiků mohl znamenat další kolo nestability s Čínou.

Tchajwanským volbám se věnuje čínský tisk i politici. Ministerstvo pro záležitosti Tchaj-wanu varovalo, že se postaví proti jakémukoli kroku směřujícímu k nezávislosti Tchaj-wanu. Dodalo přitom, že Peking je odhodlaný bránit svrchovanost země.

Čínská média potom vyzvala Tchaj-wan, aby se vzdal „halucinací“ o tom, že prosadí nezávislost, protože jakýkoli krok tímto směrem by byl zhoubný. Podle státní tiskové agentury Nová Čína by takové směřování v konečném důsledku znamenalo zánik Tchaj-wanu.

Demokratická pokroková strana (DPP), ze které vzešla vítězka prezidentských voleb Cchaj Jing-wen, v minulosti již prezidenta měla. Vítězství Čen Šuej-piena v roce 2000 vyvolalo v Pekingu velmi ostré reakce. Ve srovnání s nimi jsou nynější prohlášení podstatně mírnější, přestože DPP poprvé v tchajwanské historii získala také většinu v parlamentu.