Breivik si stěžuje na izolaci. Kvůli podmínkám ve vězení podal žalobu

Pravicový extremista Anders Breivik žaluje Norsko kvůli podmínkám svého věznění. Za teroristické útoky z roku 2011 si odpykává jednadvacetiletý trest. Tvrdí, že pravidelné prohlídky cely nebo izolace od ostatních trestanců porušují jeho lidská práva.

Soud začne 15. března prověřovat stížnost Breivika, který připravil o život 77 lidí. Slyšení se z bezpečnostních důvodů bude konat ve vězeňské tělocvičně v jihonorském městě Skien, kde si odpykává trest.

Breivik si na podmínky svého věznění stěžuje opakovaně. Loni v únoru jeho právník uvedl, že podmínky Breivikova věznění odporují třetímu článku Evropské úmluvy o lidských právech, podle nějž by nikdo neměl být vystaven „mučení, nelidskému a ponižujícímu zacházení“. „Dlouhá izolace se stává formou mučení,“ konstatoval Geir Lippestad. Breivik poté například pohrozil hladovkou, tu ale nakonec odložil.

Norská věznice Ila
Zdroj: ČTK/NTB

Norské úřady už dříve například zakázaly Breivikovi posílat dopisy, protože dospěly k názoru, že se snaží založit radikální protiislámské hnutí. Lippestad si postěžoval, že vězeňské úřady nyní nedovolují Breivikovi posílat ani pohlednice s neutrálním textem. Podle obhájce většinu času Breivik trávil psaním nové knihy, čtením novin, sledováním zpráv nebo trénováním na běžeckém pásu.

  • Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. 
  • Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya.
  • O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí.