USA v Bagdádu zasáhly raketami velkou nemocnici

Bagdád - Americká armáda při raketovém útoku na úkryt šíitských povstalců ve čtvrti Sadr ve východním Bagdádu omylem zasáhla i velkou nemocnici. Tři střely zranily tři desítky lidí, ale nikoliv pacienty.  Američané uvedli, že v sousedství zasáhli velitelské centrum ozbrojených milicí. Ty ve východním Bagdádu už několik týdnů bojují s iráckými a americkými vojáky.  Od pátku si ozbrojené střety vyžádaly 14 obětí na životech.

Dálkově naváděné rakety nesly nálože o hmotnosti přes sto kilogramů a měly za cíl kontrolní a velitelské stanoviště šíitských milicí blízko nemocnice. Rakety poškodily 14 sanitek seřazených před vchodem do nemocnice a srovnaly také se zemí cihlové stavení, které sloužilo jako čekárna.

USA a irácká vláda bojují v Bagdádu s milicemi s cílem definitivně uklidnit bezpečnostní situaci v zemi. Šíitský duchovní Muktada Sadr, který vede takzvanou Mahdího armádu v Iráku a který ostře vystupuje proti americké přítomnosti v zemi, ovšem tvrdí, že bojové operace jsou zaměřeny především na to, aby rozdrtily jeho organizaci. Sadr také obviňuje iráckého premiéra Núrího Málikího z kolaborace s okupanty.