Libyjští rebelové ovládli ambasádu v Sofii

Sofia – Skupina libyjských diplomatů v Bulharsku se vzbouřila a převzala budovu ambasády v Sofii. Pod vedením konzula vyhlásili věrnost povstalcům, vyvěsili jejich vlajku a ničili bysty a obrazy Muammara Kaddáfího. Vzbouřenci vyhnali charge d'affairs a jeho sekretářku, kteří se k nim odmítli přidat. Bulharské ministerstvo zahraničí konzula vypovědělo ze země - odjet musí do 24 hodin. Podle Sofie ale vypovězení se vzpourou nesouvisí.

„Bulharsko pozastavilo kontakty s libyjským velvyslanectvím, dokud se nevyjasní, kdo je kdo,“ řekl šéf bulharské diplomacie Nikolaj Mladenov. Konzul, který se údajně přidal k povstalcům, byl označen za nežádoucí osobu „na základě aktivit v uplynulých měsících, které se neslučují s Vídeňskou konvencí a diplomatickým statusem osob“, vysvětlil bulharský ministr. Konkrétnější důvody vypovězení však odmítl uvést. Zdůraznil, že nynější vývoj na libyjském velvyslanectví nemá žádnou souvislost s konzulovým vypovězením.

Konzul bulharskému listu Dnevnik řekl, že odmítá odjet ze země, protože čeká, že bude vbrzku jmenován diplomatickým zástupcem povstalecké rady pro Sofii. Bulharsko již koncem června uznalo povstaleckou radu v Benghází za „legitimního zástupce libyjského lidu“, nepřerušilo ale ani vztahy s Kaddáfího režimem.

Britský ministr připustil setrvání Kaddáfího v zemi

Po Francii také Británie připustila možnost setrvání Muammara Kaddáfího v zemi, pokud odstoupí. Uvedl to britský ministr zahraničí William Hague citovaný listem The Times při pondělním setkání se svým francouzským protějškem Alainem Juppém v Londýně.

Hague ovšem podle listu dodal, že ani Británie ani Francie nemají právo rozhodovat o budoucnosti Kaddáfího. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby Libyi opustil. Británie zároveň podle jeho slov podporuje rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat na Kaddáfího mezinárodní zatykač. Nemělo by mu být už nikdy dovoleno, aby ohrožoval libyjské civilisty a destabilizoval Libyi.

Vydáno pod