Z gorilího samečka se v Německu stává mediální hvězda

Berlín/Praha – Gorilí sameček Tano, který se přestěhoval z pražské zoo do německého Stuttgartu, se začíná pomalu stávat mediální hvězdou tamní zoologické zahrady. Návštěvníkům se ještě ukázat nemůže, ale na internetových stránkách už má svůj videodeník. Televizní stanice RTL se o něm vyjádřila jako o novém Knutovi a připomněla tak světoznámého ledního medvěda z Berlína. Do ciziny odcestuje i populární gorila Moja. V úterý odletí speciálem ČSA do Španělska.

Tano má na webu stuttgartské zoo Wilhelma svůj blog s názvem novinky z gorilího pokojíčku. Jeho ošetřovatelky zde popisují, jak si zvyká na život ve speciální stanici pro odložená gorilí mláďata. Zápisky v internetovém deníku vždy doplňuje krátký klip bdícího nebo spícího Tana. „Filmovat ho mohou výlučně jen obě ošetřovatelky, neboť kromě nich a našeho veterináře do Tanovy blízkosti nikdo nesmí, abychom ho chránili před našimi chorobami a před stresem,“ vysvětlila listu Stuttgarter Nachrichten mluvčí zoo Karin Herczogová.

Knut v hnědém provedení

Odmítla však, že by z něj stuttgartská zahrada chtěla takto udělat novou zvířecí hvězdu, jakou se pro Němce stal lední medvěd Knut v berlínské zoo nebo šilhavá vačice Heidi v Lipsku. Oba jsou už mrtví, a tak je trůn pro nejpopulárnějšího obyvatele německých zoologických zahrad momentálně volný. „Těmito deníkovými zápisky chceme informovat fanoušky a média. Ačkoli ho sami považujeme za sladkého, nechceme z Tana dělat novou hvězdu. Měl by zůstat gorilou a moct co možná normálně vyrůstat,“ uvedla Herczogová.

Otázkou je, zda se to stuttgartské zoo podaří. O jeho příjezdu do Stuttgartu informovalo mnoho novin, včetně nejčtenějšího bulvárního Bildu. Tento týden se reportáž o Tanovi objevila také v polední relaci stanice RTL, která ho označila za Knuta v hnědém provedení a novou vycházející hvězdu. „Má velký potenciál. Malý Tano by mohl být velmi dobrým nástupcem Knuta, což s sebou logicky přinese mnoho publicity,“ konstatoval v pořadu německý mediální expert.

V úterý odletí do Španělska speciál ČSA s gorilou Mojou. Park Cabárceno, kde bude Moja dál žít, leží na severu Španělska a vznikl asi před 20 lety. Moje vybral zoologickou zahradu v Cabárcenu jako nový domov koordinátor evropského záchovného programu pro chov goril nížinných. V současné době žije v parku skupina tří goril. Podle chovatelů je park velmi příhodný díky klimatickým podmínkám i velikosti výběhu. V prvních dnech s Mojou v parku zůstane jeden český chovatel a ještě jeden další pracovník pražské zoo.