Ruský most na Krym poškodil výbuch a požár, část se zřítila

Události: Kerčský most poškodil mohutný výbuch a požár (zdroj: ČT24)

Ruský most přes Kerčský průliv na Krym zachvátil požár. Na mostě došlo k explozi, v jejímž důsledku se zřítila i část silnice. Moskva za příčinu označila výbušninu nastraženou v autě. Ukrajinska pravda tvrdí, že strůjkyní výbuchu je ukrajinská tajná služba SBU. Kerčský most, označovaný Moskvou jako Krymský, otevřelo Rusko v roce 2018, čtyři roky po nelegální anexi Krymu. Je důležitou dopravní a zásobovací trasou pro ruskou armádu a okupovaný poloostrov. Ruské úřady v sobotu odpoledne oznámily, že se podařilo částečně obnovit silniční a následně i železniční dopravu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

Ruská agentura Interfax podle Reuters v sobotu vpodvečer informovala, že ruský vůdce Vladimir Putin po výbuchu a požáru na klíčovém mostě nařídil zpřísnit bezpečnostní opatření nejen přímo na něm, ale také u infastruktury, která zásobuje Krym elektřinou a plynem. Postarat se o to mají příslušníci ruské tajné služby FSB.

První zprávy o požáru a explozi na mostě, který je symbolem ruské anexe Krymu, se objevily okolo 06:00 moskevského času (05:00 SELČ). Podle místních úřadů plameny zachvátily cisternu na nákladním vlaku, informaci následně potvrdila krymská železniční správa.

Plameny se plně podařilo uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Moskva: Explodoval nákladní vůz

Podle agentury AFP se zdá, že zdrojem výbuchu byl bílý nákladní vůz, který ještě za tmy jel po mostě podél několika dalších vozidel. Také ruský protiteroristický výbor uvedl, že na devatenáct kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní vůz - a to vedlo i ke vznícení sedmi cisteren kolem projíždějící vlakové soupravy. 

Ruské úřady uvedly, že při incidentu zahynuli tři lidé, patrně cestující v autě jedoucím vedle vozu, který explodoval. Vůz podle ruských úřadů patřil podnikateli z Krasnodarského kraje, který spojuje most s Krymem. U muže byla provedena domovní prohlídka. 

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov na sociální síti Telegram sdělil, že se kvůli incidentu „zbortily dva pruhy“ silnice ve směru z Krasnodaru do Kerče. Silnice ze směru z Kerče do Krasnodaru, tedy vedoucí z anektovaného poloostrova do Ruska, je na první pohled nepoškozena. Bez porušení podle okupantů zůstaly také nosné oblouky.

Ruské pojišťovny škodu odhadují až na pět set milionů rublů, provoz na mostě byl po ranním incidentu zastaven. Odpoledne byl podle Moskvy na nepoškozené straně mostu obnoven provoz pro osobní auta a autobusy. Vyplývá to z prohlášení ruského ministerstva dopravy, z něhož v sobotu odpoledne citovala agentura Reuters. Doprava má být řízena kyvadlově. Kolem 18. hodiny našeho času dopravce informoval i o obnovení železniční dopravy s tím, že již vyrazily dva vlaky směřující z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

Po oznámení o zprovoznění trajektu mezi Krymem a Ruskem se začaly tvořit na poloostrově dlouhé kolony aut jak u přístavu, tak před benzínovými pumpami.

Experti: Na odhad příčin i následků je brzy

Podle odborníků se zatím nedá odhadnout, jestli bude most nadále provozuschopný. „Na dálničním mostě jsou porušena dvě pole zásadním způsobem, jedno naprosto fatálně, to je asi to místo, kde k výbuchu došlo. Co se týče železničního mostu, tam asi půjde o sekundární porušení. Jsou to ocelové konstrukce, ocel je extrémně náchylná na zvýšené teploty,“ uvedl Lukáš Vráblík z katedry betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT v Praze.

„Je to otázka diagnostiky aktuálního stavu, u zasažení požárem je to vždy otázka teploty a doby jejího působení. Nelze říct, že by okamžitě došlo k velkému porušení, pokud je impuls vysoké teploty krátkodobý. Je to nutné podrobit velice zevrubnému přezkoumání, pak se bude dát říct, jestli konstrukce bude provozuschopná bez větších zásahů, popřípadě jestli je nutné větší zesílení nebo kompletní výměna pole,“ dodal Vráblík. 

Vojenský expert Mick Ryan na Twitteru napsal, že je příliš brzo na to, určit příčinu požáru a jeho následky. Podle jeho názoru je ke zřícení betonové vozovky potřeba velkého množství výbušnin. „Pokud by byly namířeny na správná místa na mostě, bylo by třeba několika nákladních vozidel nebo raket/bomb,“ napsal Ryan.

Rozdílné názory na to, co se přesně na Kerčském mostě v sobotu ráno stalo, měli i hosté speciálního večerního vysílání ČT24. Zatímco Lukáš Vráblík z Katedry betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty ČVUT ze zveřejněných záběrů a poškození mostu dedukuje, že na silniční části stavby opravdu explodovalo nákladní auto, Pavel Maňas z Katedry ženijních technologií spadající pod Univerzitu obrany se přiklání spíše k raketovému útoku.

„Pokud by to bylo nákladní auto, bylo by třeba až nižších jednotek tun trhavin. A bylo by náročné s takovýmto autem projet přes ruské území,“ míní plukovník Maňas, podle kterého by taková varianta měla úspěch pouze v případě, že by se selhalo více ruských kontrolních stanovišť. Proto se přiklání spíše k raketovému útoku. Oba experti ovšem zdůraznili, že jde z jejich strany pouze o odhad.

Zástupce šéfa Ruskem dosazené okupační správy Chersonské oblasti Kirill Stremousov tvrdí, že výbuch zásobování ruské armády výrazněji neovlivní. „Nastanou však logistické problémy pro Krym,“ připustil. Podle Aksjonova má region zásoby pohonných hmot na více než měsíc a zásoby potravin na více než dva měsíce. 

Ukrajinska pravda: Za výbuchem je SBU

Ukrajinska pravda s odkazem na své vlastní nejmenované zdroje z bezpečnostní sféry tvrdí, že za výbuchem na Kerčském mostě stojí ukrajinská tajná služba SBU.

The Kyiv Independent zveřejnil reakci SBU, kterou interpretuje tak, že tajná služba nepřímo potvrdila svůj podíl na výbuchu. „Most krásně hoří za svítání. Slavík se schází s SBU na Krymu,“ vtipkovala SBU a parafrázovala ukrajinského básníka Tarase Ševčenka.

Kyjev zatím nevydal žádné oficiální prohlášení, v kterém by se k explozi na Kerčském mostu přihlásil. Poradce šéfa prezidentské kanceláře Michajlo Podoljak ale na Twitteru napsal: „Krym. Most. Začátek.“ Mimo jiné také dodal, že všechno nelegální musí být zničeno. Později ale naznačil, že incident je důsledkem boje mezi ruskou armádou a tajnou službou FSB.

Šéf bezpečnostní rady státu Oleksij Danilov zase sdílel fotku poničeného mostu a slavné video s Marylin Monroe zpívající „Všechno nejlepší, pane prezidente“. V pátek měl 70. narozeniny ruský diktátor Vladimir Putin.

„Křižník Moskva a teď Kerčský most – dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu – jsou zničeny. Co dál, Rusové?“ napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruského Černomořského loďstva, který se po ukrajinském útoku potopil v dubnu.

Šéf Kremlu Putin přikázal kvůli incidentu vytvořit zvláštní vládní komisi a Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil ve věci trestní řízení.

Most otvíral sám Putin

Most, který Putin nařídil postavit po nelegální anexi poloostrova, byl otevřen v květnu 2018. Na zahajovací ceremoniál, který vysílala ruská státní televize, se Putin tehdy osobně dostavil a přejel po mostě za volantem oranžového nákladního vozu Kamaz.

Jak vypočítal list Vědomosti v únoru 2017, celkové náklady projektu přesáhly tři sta miliard rublů a v Rusku byl projekt označován za stavbu století. Nyní most slouží mimo jiné k zásobování ruské armády na jihu Ukrajiny. 

Škody na Kerčském mostě tak znemožní mobilizovaným Rusům přesunout se z ruského území přes Krym do Záporožské a Chersonské oblasti, řekl podle agentury Unian ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko. „Na okupovaná území jižní Ukrajiny se přes okupovaný Krym, a zejména přes Kerčský most, dostává zhruba 75 procent ruských vojáků. (…) Tento incident přesun znemožní.“