Pandemie ve světě: Rusko odkoupí ze Slovenska Sputnik V. Pyrenejský poloostrov řeší vysoké přírůstky

Horizont ČT24: Obavy z cestování kvůli delta variantě (zdroj: ČT24)

Španělsko a Portugalsko oznámily, že ve čtvrtek jejich úřady zaznamenaly zatím nejvíc nových nákaz za den od poloviny února. Nakažených v obou zemích přibývá hlavně mezi mladými lidmi. Slovensko nebude vyžadovat karanténu při tranzitu, stanovilo ale koridory. Rusko od Bratislavy odkoupí zpět většinu dodaných vakcín Sputnik V.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Ve Španělsku se ve čtvrtek potvrdilo 12 345 nákaz. Nejvíce se koronavirus šíří mezi mladými ve věku 12 až 19 let, což vedení některých autonomních regionů přimělo zvažovat nová omezení, zejména týkající se večerní zábavy. V Katalánsku se počet denně potvrzených nákaz za tři dny téměř zdvojnásobil z 2700 na čtvrtečních 5206. Zhoršení epidemické situace, zejména mezi mladými, hlásí i Kantábrie či Andalusie.

Smrtnost na covid-19 je nyní ve Španělsku nejnižší od počátku pandemie a ani nemocnice zatím neřeší větší počty pacientů. To je způsobeno právě tím, že se nákaza šíří nejvíce mezi mladými, u nichž není průběh nemoci většinou vážný. Nicméně větší počty nakažených představují nápor na zdravotnická střediska, testování a trasování.

Podle místních epidemiologů může za nárůst zejména větší mobilita mladých související s koncem školy, obnovení večerní zábavy po zrušení omezení a nízká proočkovanost mezi mladými. Podle serveru eldiario.es mají také mladí menší obavy z nákazy, což vede k jejich rizikovějšímu chování. Důvodem je také jako jinde v Evropě nakažlivější varianta delta.

Noční zákaz vycházení v Lisabonu a Portu

Také Portugalsko ve čtvrtek oznámilo nejvyšší denní přírůstek nákaz od poloviny února, konkrétně 2449 infekcí. I v této zemi se nákaza šíří zejména mezi mladými, takže nemocnice nejsou zdaleka tak vytížené, jako byly začátkem roku, kdy země musela požádat o zahraniční pomoc.

Tamní vláda už před dvěma týdny zpřísnila omezení, když na víkendy omezila cestování z a do Lisabonu a posléze v metropoli zkrátila o víkendech i otevírací dobu restaurací, barů i části obchodů. Víkendový zákaz cestování do Lisabonu, který se netýkal letecké dopravy a pracovních cest, už vláda zmírnila, překračovat hranice hlavního města smí lidé s negativním testem či evropským covidovým certifikátem.

Od pátku ale zavedla vláda ve dvou největších městech země Lisabonu a Portu a několika obcích v jejich okolí zákaz nočního vycházení od jedenácti večer do pěti ráno. Toto omezení se dotkne čtyř milionů lidí, tedy asi čyřiceti procent obyvatel země. „Nejsme v situaci, kdy bychom mohli říct, že máme pandemii pod kontrolou,“ řekla k opatření premiérka Mariana Vieira da Silva.

Tranzit přes Slovensko bez karantény, ale skrz koridory

Slovensko ani po ohlášeném zavedení karantény pro cestující, jež nebyli očkováni, nebude vyžadovat izolaci při tranzitu těchto lidí přes své území. Stanovilo ale silniční koridory, kterými se cestující budou muset od 9. července přesouvat.

Například pro přejezd z Česka přes Slovensko dále do Maďarska nebo Rakouska je určena trasa po dálnici D2 od hraničního přechodu Břeclav/Brodské po hraniční přechod s Rakouskem Bratislava-Jarovce/Kittsee nebo s Maďarskem přechod Čunovo/Rajka. V takovém případě se cestující nemusejí ani elektronicky registrovat při vstupu na Slovensko. Zároveň s výjimkou čerpání pohonných hmot není povoleno na slovenském území zastavit.

Do karantény po vstupu na Slovensko nebudou muset od 9. července plně očkované osoby, stejnou výjimku do 9. srpna budou mít i lidé, kteří absolvovali očkování alespoň jednou dávkou proti covidu-19, a také děti ve věku 12 až 18 let. Karanténa se do 1. září nebude vztahovat ani na neočkované pracovníky, kteří dojíždějí přes hranice do zaměstnání. 

Slovensko nadále nebude vyžadovat karanténu kromě jiných od pracovníků ve vybraných profesích, jako například řidičů v nákladní dopravě, posádek letadel a vlaků, jakož ani od studentů při cestách z důvodu studia.

Bratislava také v pátek oznámila, že Rusko od Slovenska odkoupilo zpět 160 ze 200 tisíc dodaných dávek vakcíny Sputnik V za cenu, za kterou je sousední země v březnu zakoupila. První dávku ruské vakcíny na Slovensku dosud obdrželo 10,5 tisíce lidí a dalších osm tisíc na ni čeká. O očkování ruským preparátem byl malý zájem a dávkám hrozila expirace.

Nákup neschválené vakcíny prosadil v březnu tehdejší slovenský premiér Igor Matovič. Okolnosti dovozu přípravku prohloubily vládní krizi, která vyústila až ve výměnu předsedy kabinetu.

Polsko motivuje obyvatele k očkování i loterií

Polsko se snaží přesvědčit obyvatele, aby se nechali naočkovat. Ve zhruba čtyřicetimilionové zemi bylo podáno bezmála třicet milionů dávek vakcíny, třináct a půl milionu lidí má už očkování ukončené. Zájem o vakcínu strmě klesá s věkem, shrnul zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Vládní strana proto zvažuje i povinné očkování. „O možnosti povinného očkování se měl na uzavřeném jednání zmínit šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl bych, že tou cestou Polsko zatím jít nechce. Zase se ale třeba také mluví o tom, že by se od října mohla vakcína zpoplatnit,“ doplnil Mathé.

Vláda se podle něj snaží přesvědčit lidi k očkování i dalšími způsoby, stát nově spustil loterii, jejíž účastníci mohou vyhrát automobily, elektrické koloběžky či peníze. Podmínkou účasti je plné očkování a plnoletost. „Je vyhlášená i soutěž pro všechny polské obce, ta s nejvyšší imunitou dostane ve finále od státu finanční odměnu, v přepočtu dvanáct milionů korun,“ doplnil zpravodaj ČT.

Epidemie v Polsku má zatím stále klesající tendenci, ani případů varianty delta zatím v zemi není tolik, jako třeba v Česku. Už se ale objevují lokální případy, kde nakažených přibývá. Podle odborníků je jen otázkou času, kdy začne další vlna, i když se neshodnou, jak bude silná, dodal Mathé.

Zpravodaj ČT Mathé o polské motivační kampani k očkování (zdroj: ČT24)

Merkelová a Johnson řešili restrikce i očkování

O pandemii a cestovních restrikcích jednala německá kancléřka Angela Merkelová při své návštěvě Velké Británie s tamním premiérem Borisem Johnsonem. Londýn například v poslední době ostře kritizoval, že Německo požaduje po cestovatelích z Velké Británie povinnou dvoutýdenní karanténu i v případě, že mají za sebou obě dávky vakcíny. Kancléřka ale uvedla, že toto pravidlo by se mohlo v dohledné době změnit.

V Británii vzbuzuje rozhořčení i fakt, že Evropská unie zatím pro vydání covidových certifikátů, které umožňují přeshraniční cestování bez dalších omezení, neuznává očkování vakcínou AstraZeneca vyrobenou v Indii. Tu dostalo v Británii asi pět milionů lidí, kterým proto hrozí, že se do některých evropských zemí nedostanou ani po plném očkování.

Německo zase vidí kriticky množství lidí, kteří se svolením UEFA zamíří na stadiony sledovat semifinále a finále fotbalového mistrovství Evropy. Johnson řekl, že se v této věci hodlá řídit „doporučením expertů“. Zatím se počítá s tím, že na stadionu ve Wembley bude moci být při závěrečných zápasech až šedesát tisíc lidí, což jsou dvě třetiny kapacity.

Události ČT: Návštěva Angely Merkelové ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Rusko zaznamenalo opět dosud nejvyšší počet úmrtí

Rusko čtvrtý den po sobě oznámilo nejvyšší denní přírůstek zemřelých s covidem-19 od vypuknutí pandemie, konkrétně dalších 679 úmrtí, uvedl federální operativní štáb. Ten zároveň zaznamenal 23 218 nově prokázaných případů koronaviru za den. Denní přírůstky nakažených se v Rusku už několik dní drží nad dvaceti tisíci případy.

Epidemická situace se v zemi v poslední době zhoršila, což úřady mimo jiné přičítají nakažlivější koronavirové mutaci delta a nízké proočkovanosti obyvatelstva. Kvůli prudkému nárůstu případů už přes dvacet ruských regionů, tedy přibližně čtvrtina, zavedlo povinné očkování pro určité kategorie obyvatel, poznamenal list Kommersant. Některé regiony v poslední době rovněž zpřísnily opatření proti šíření koronaviru.

Podvody s vakcínami v Indii

Indičtí vyšetřovatelé potvrdili sérii podvodů týkajících se očkování falešnými vakcínami proti covidu-19. Více než tři tisíce lidí v Bombaji a Kalkatě dostalo místo očkovací látky padělek – většinou fyziologický roztok, kterým byly naplněné použité ampule od pravých vakcín. Policie kvůli tomu zatkla přes dvě desítky lidí.

V Bombaji podvodníci vytvořili „soukromá očkovací místa“, kde od dubna do začátku června podali injekci fyziologického roztoku zhruba 2700 lidem. Za dávku si nechávali zaplatit 1200 rupií (asi 350 korun). Mezi oběťmi podvodu byli i lidé pracující v centru indického filmového průmyslu Bollywoodu. V Kalkatě bylo zatčeno sedm lidí v souvislosti s podvodem, při němž více než osm set osob dostalo místo vakcíny dávku antibiotika Amikacin.