Ministerstvo umožní podávát ivermektin nemocným s covidem, s léčbou ale pacient musí souhlasit

Ministerstvo zdravotnictví umožní zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 lék ivermektin podle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba bude ale vyžadovat informovaný souhlas pacienta. Nemůže být součástí standardní péče, informoval o tom resort. Ministerstvo minulý týden povolilo používání ivermektinu v tabletové formě vyráběné v Bulharsku. Dostupný je jenom na předpis.

„Léčba ivermectinem představuje v současné době experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech, a nelze ji proto nyní považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním covid-19,“ uvedlo ministerstvo.

Záleží tak na rozhodnutí konkrétního lékaře. Podávat pacientům ho začala například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, její lékaři odmítají kritiku léčiva. Nakoupili ho deset tisíc balení. Varují ale před jeho užíváním bez konzultace s lékařem, při předávkování hrozí poškození orgánů. 

„Zároveň je ale nutné dodat, že dosud neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermectinu na léčbu onemocnění covid-19,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Sám dříve řekl, že by si ivermektin nevzal. Odborníci odkazují na nedostatečné ověření účinků léku v klinických studiích. Zatím největší kolumbijská studie na 400 pacientech zlepšení proti pacientům s placebem neprokázala. Jsou proto potřeba další výzkumy. 

Účinnou látku ivermektin obsahuje v Česku registrovaný lék ve formě masti na kožní onemocnění, obsahují ho i veterinární léky proti parazitům.

Z léku ivermektin se stalo i politické téma, zabývali se jím také poslanci. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli na sociálních sítích doporučoval lék distribuovat praktickým lékařům. Například Fakultní nemocnice v Motole ale na Facebooku uvedla, že „žádné veterinární přípravky pacientům podávané nejsou a nebudou“.