Lidé o Velikonocích častěji porušují opatření proti koronaviru, policisté řeší víc přestupků

UDÁLOSTI: Lidé porušovali pravidla. Ekonomové zatím varují před růstem nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

Lidé v první polovině prodlouženého velikonočního víkendu porušovali opatření proti šíření koronaviru častěji než v jiné dny. Policisté na Twitteru uvedli, že během svátků zatím denně řešili asi šest set přestupků, což je o polovinu víc než obvykle. V Česku stoupl počet lidí s prokázaným onemocněním COVID-19 na 5952, celkem 138 lidí zemřelo.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Policisté se v první polovině Velikonoc nejčastěji setkávali se shlukováním lidí ve skupinkách, popíjením alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že lidé nosili roušky na krku a nezakrývali si s nimi ústa a nos. Policisté ale současně ocenili, že lidé omezili výlety do turisticky atraktivních míst.

„První polovina prodlouženého víkendu dobře nevychází. Chválíme omezení pohybu na veřejnosti a výletů do turisticky atraktivních míst. Denně jsme ale řešili na 600 přestupků, což je o 50 procent víc než obvykle,“ uvedla policie. Politici opakovaně vyzvali obyvatele, aby letošní svátky prožili nejlépe doma a odpustili si návštěvy širší rodiny a sousedů i tradiční koledování. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) míní, že lidé vyhodnotili stávající vývoj epidemie v Česku tak, že už je vyhráno. Zdůraznil, že tomu tak není. „Bojím se, že čísla, která přijdou po víkendu, nebudou příjemná,“ varoval. Obává se, že může Česko směřovat „do scénářů, které jsou horší než ten aktuální“.

Také podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly lidé o Velikonocích zřejmě reagovali na dosavadní vývoj pandemie. „Když se populace dozvěděla, jakým způsobem jsme na tom epidemiologicky, že křivka je poměrně příznivá, že se podařilo epidemii zastavit v explozivní fázi, bohužel došlo k tomu, že se lidé začali chovat naprosto nestandardně. Je to rizikové,“ podotkl s tím, že následky Velikonoc by se na počtu lidí s prokázanou nákazou mohly projevit po příštím víkendu.

Stále se ale lidé pohybují hlavně v přírodě – na cyklostezkách či v parcích. Místa, která v obdobích jako Velikonoce obvykle praskají ve švech, zůstávají téměř prázdná – třeba Staroměstské náměstí nebo Karlův most. „Město je tiché, jakoby mrtvé. Teď vlastně poprvé poznávám své sousedy,“ poznamenal obyvatel Prahy 1 David Černý.

Horší je to v Brně na Zelném trhu. Ten vysloveně neosiřel, ale stánky trhovců nahradila zaparkovaná auta. „Je to tady smutné, to tady nebylo,“ uvedla obyvatelka Brna Ivana Charvátová.

Lidé musí z nařízení vlády od 19. března povinně při pohybu mimo domov nosit roušku nebo jinou ochranu obličeje, venku se mohou pohybovat jen při cestě do práce, pro potraviny či léky nebo z jiných nutných důvodů.

Volný pohyb je možný v přírodě a parcích, i tam by ale lidé měli být nanejvýš ve dvou s výjimkou rodinných příslušníků. Od ostatních musí dodržovat nejméně dvoumetrový odstup. Vláda povolila od úterý 7. dubna venku individuálně sportovat bez roušek při dodržení odstupu dvou metrů od ostatních.

Vláda projedná otevření dalších obchodů, prezident vítá restriktivní přístup

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl v Otázkách Václava Moravce, že vláda plánuje otevírání dalších obchodů, přičemž počítá se třemi vlnami uvolňování restrikcí. Připustil také prodloužení kurzarbeitu a uvedl, že vláda nebude současnou ekonomickou situaci řešit zvyšováním daní.

Vláda se ale patrně bude muset vyrovnat také s růstem nezaměstnanosti. Podle odhadu Deloitte by mohla míra nezaměstnanosti dokonce stoupnout až na 5,6 procenta. Oproti roku 2019 by to byl zhruba trojnásobek. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se za prvních osm dubnových dní přihlásilo na úřadech práce 27 tisíc propuštěných lidí.

Propouštějí například hotely v turistických letoviscích, která zejí prázdnotou. Podle Sdružení automobilového průmyslu ale hrozí propouštění i v automobilkách. „Čísla bychom odhadovali kolem 2,5 procenta. Bavíme se zhruba o 3800 zaměstnancích napříč sektorem,“ řekl ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

Prezident Miloš Zeman v neděli mimo jiné doporučil, aby vláda ve velkém investovala. Investiční programy by měly být na regionální i komunální úrovni. „V takovém případě nemá nezaměstnanost důvod růst,“ řekl. Zdůraznil však, že je pro pokračování restriktivního způsobu boje s pandemií koronaviru v Česku. Ve svém velikonočním poselství pak popřál občanům víru, naději a lásku.

Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce varoval, že pokud lidé nebudou dodržovat preventivní opatření, k rozvolňování omezení nemusí dojít. Některá opatření podle Prymuly přetrvají ještě dlouho, například roušky by mohly být povinné i v létě. Stát chce podle něj naopak uvolnit omezení zdravotní péče.

Počet nakažených se blíží šesti tisícům

V Česku dosud zemřelo 138 lidí s nemocí COVID-19, 464 pacientů se už vyléčilo. Nakažených bylo k nedělnímu podvečeru zaznamenáno už 5952, od rána přibylo padesát případů nákazy koronavirem. 

Podle trvalého bydliště pacienta zůstává nadále nejvíce lidí s nemocí COVID-19 v Praze, a to 1428. Následuje Středočeský kraj se 720 případy. Nejméně nakažených je v Jihočeském kraji. Praha má také největší podíl výskytu lidí s COVID-19 v přepočtu na obyvatele.

Velikonoční mše na internetu a v televizi

Křesťané na celém světě si připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoční nedělí neboli Božím hodem velikonočním se završuje celý křesťanský liturgický rok, a mše v tento den proto mají být co nejslavnější.

Letos ale kvůli zákazu shromažďování z důvodu pandemie koronaviru nemohou lidé chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb. Sledovat je ale mohou na internetu nebo v televizi, a to včetně tradičního velikonočního požehnání papeže Městu a světu (Urbi et Orbi).