Vláda projedná otevírání dalších obchodů. Kurzarbeit se zřejmě prodlouží, řekl Havlíček

Otázky Václava Moravce 12. 4. 2020 (zdroj: ČT24)

Vláda chce po úterním jednání zveřejnit scénáře uvolňování restrikcí pro další obchody a služby. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Údajně se počítá se třemi vlnami uvolňování, v případě potřeby by mohly být čtyři. Podle Havlíčka se bude jednat zejména o malé provozovny, vláda se však bude chtít poradit s odborníky. Havlíček také uvedl, že kurzarbeit na dva měsíce zřejmě stačit nebude a bude se muset prodloužit.

Vláda si je podle Havlíčka vědoma toho, že otevírání některých obchodů může být na úkor dalších prodejců nespravedlivé. Připomněl však, že není možné otevřít všechny provozovny najednou. 

„Nikdy to není stoprocentně spravedlivé. Třeba elektro, těch si musíme dneska hodně všímat, malé elektro prodejny jsou zavřené jeden měsíc, ale v supermarketech se elektro stále prodává. To, že dochází k poruchám mezi konkurencemi, si uvědomujeme, my jenom hledáme nějaký rozumný klíč, že se to bude dělat postupně,“ uvedl Havlíček.

Scénář dalších uvolňování bude představen po úterní vládě

Vláda by na svém úterním jednání měla schválit jakýsi scénář dalších uvolňování restrikcí. Podle Havlíčka se počítá se třemi vlnami v případě, že nejdojde k žádným komplikacím. Mělo by se jednat o maloobchodní prodeje. 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že podnikatelům chybí jasný scénář. „Rozumím tomu, že nejde vše otevřít najednou,“ uvedl s tím, že podnikatelé potřebují vědět, co je čeká. Od každého ministra údajně slyší něco jiného. 

To, co dneska všichni potřebují, je vědět, co je čeká. Jestli mají přemýšlet o tom, že to bude příští týden nebo až příští měsíc. Pokud dnes lidi něco ubíjí, tak je to ta nejistota.
Tomáš Prouza
prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Špicar: Podnikatelé musí mít v rukou jasný plán

Viceprezident Svaz průmyslu a dopravy Radek Špicar, který minulý týden vyzval vládu ke zveřejnění harmonogramu uvolňování do Velikonoc, upozornil na to, že jej stále nemá. Řekl, že firmy musí mít čas, aby se na obnovení chodu připravily.

„Automobilky se rozjedou ještě před koncem měsíce a je potřeba jim umožnit odbyt. Je to další sektor, který potřebuje vědět, jak ten plán bude vypadat.“ doplnil Špicar.

Podle něj je důležité znát také to, jaké požadavky v souvislosti s bezpečností bude vláda po otevření dalších prodejen mít. Právě na to se podnikatelé potřebují připravit také.

Kurzarbeit se zřejmě prodlouží

Zástupci podnikatelů v Česku chválí kurzarbeit, jde o podporu firmám, kterým stát uhradí osmdesát procent náhrady mzdy lidí v karanténě a mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do 39 tisíc korun. Podle Špicara jde o klíčovou věc, která zastaví největší problémy velkých firem.

Svaz průmyslu požaduje prodloužení kurzarbeitu na šest měsíců, což by však podle Havlíčka bylo pro stát velmi nákladné. Ministr ale zároveň připustil, že dva měsíce kurzarbeitu stačit nebudou a tak bude nutné ho prodloužit. Zatím ale nechce uvádět, na kolik měsíců by to mělo být. 

Otázky Václava Moravce 12. 4. 2020 (2. část) (zdroj: ČT24)

Havlíček: Daně se zvyšovat nebudou

Šéf resortu průmyslu a obchodu v Otázkách Václava Moravce také řekl, že vláda nebude současnou ekonomickou situaci vyvolanou koronavirem řešit zvyšováním daní. Bude podle něj nutné restrukturalizovat rozpočet státní správy. Upozornil na to, že přímá podpora podnikům bude činit 100 miliard korun, nepřímá podpora 900 miliard formou záruk.

„Na daně nebudeme sahat. To platí i po krizi. Chceme podpořit ekonomiku investicemi, dostat přes záruky do ekonomiky další zdroje,“ uvedl Havlíček. Připomněl, že stát zvýší letošní rozpočet na investice do dopravní infrastruktury o 6,5 miliardy na celkových 113 miliard korun.

Podle Špicara se však bude muset výrazně škrtat a poukázal například na slevy na jízdném pro seniory a studenty, které činí asi 6,5 miliardy korun. Podle Havlíčka se však tyto slevy rušit nebudou, protože jde podle něj o formu podpory sociálně slabých.