Společnost není mrtvá, ale je zraněná. My všichni bychom ji měli uzdravit, prohlásil prezident Zeman

Celý velikonoční projev prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman vyzval v dvouminutovém projevu k solidaritě a sounáležitosti. V souvislosti s Velikonocemi, největším křesťanským svátkem, ho o vystoupení požádal kardinál Dominik Duka, uvedl prezident. V polední promluvě zdůraznil, že se nechce věnovat ekonomice, politice ani epidemii koronaviru, ale naději. Předtím na TV Prima také řekl, že je pro pokračování restriktivního způsobu boje s pandemií koronaviru v Česku.

„Naše společnost samozřejmě není mrtvá, ale je zraněná, a my všichni bychom ji měli uzdravit,“ uvedl. „Nemůžeme ji uzdravit nenávistí, která se někdy objevuje na sociálních sítích, ale můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí,“ doplnil. Požádal, aby lidé milovali děti, které jsou budoucností.

„Mějme lásku vůči nám, starým lidem, vzhledem k tomu, že už vzpomínáme na naši minulost. A úcta k naší minulosti je součástí národního povědomí,“ pokračoval. K Velikonocům, které předtím označil i za svátky návratu jara, popřál divákům víru, naději a lásku.

V předcházejícím rozhovoru pro televizi Prima Zeman na dotaz, zda epidemie změní českou společnost, uvedl, že společnost se bude měnit, jako se měnila poslední desítky let.

„Myslím, že na tuto epidemii budeme vzpomínat jako na něco, co přešlo, jako na povodně, starší na dětskou obrnu nebo plané neštovice, ale nemyslím, že zrovna tato epidemie společnost změní. Bude ji měnit především mladá generace, která teď nastupuje do práce,“ uvedl.

Zeman: Restriktivní přístup je v pořádku

Na Primě také řekl, že je pro pokračování restriktivního způsobu boje s pandemií koronaviru v Česku. Neosvědčil se totiž podle něj liberálnější přístup, který zaujaly některé jiné země, například Švédsko. Zatímco ve státech s volnějším pojetím epidemie sílí, v Česku ustupuje, uvedl.

Varianta ochrany zranitelných skupin lidí a současného rozvolnění opatření, která by přinesla větší podíl nakažených v populaci a rozvoj kolektivní imunity, by podle Zemana fungovat možná mohla, ale odborníci se na ní neshodují. Kvůli předběžné opatrnosti se proto přiklání k postupu, který už se jako funkční ukázal.

Sledování lidí prostřednictvím chytrých technologií, jak s tím počítá takzvaná chytrá karanténa, může podle prezidenta pomoct potlačit epidemii koronaviru. Okamžitě po ní by mělo ale skončit.

Zeman také řekl, že Poslanecká sněmovna měla umožnit prodloužit nouzový stav rovnou do 11. května, jak žádala vláda. Prezident očekává, že bude nutno nouzový stav znovu rozšířit a že odhlasované prodloužení do 30. dubna znamená, že se budou muset poslanci předtím opět sejít a budou riskovat nakažení.

Prezident rovněž řekl, že nelze obětovat životy za ekonomický růst. Ztráta dvou či tří měsíců v oblasti hospodářství kvůli vládním opatřením podle něj zachrání mnoho lidských životů. Pomoci proti ekonomické krizi by podle něj mohly garantované dlouhodobé úvěry podnikům, vyslovil se také pro investice do dopravy a výstavby bytů.

Zeman hájil čínské nákupy i schůzku v Lánech

Nákupy zdravotnických ochranných pomůcek z Číny byly jedinou možností v okamžiku, v němž země Evropské unie zakázaly vývoz tohoto materiálu, míní Zeman. Poděkování za čínský materiál považoval za slušnost, protože pomůcky v Česku možná zachránily mnoho životů. Odmítl kritiky, kteří upozorňovali na - podle některých názorů - příliš servilní přístup českých ústavních činitelů k Číně.

Prezident dále hájil jednání svých poradců v Lánech z minulého víkendu. Označil je za poradu, jakých se v posledních týdnech odehrávají přes omezení kvůli epidemii koronaviru v Česku stovky, možná tisíce. Kritiku vzbudila fotografie, která ukázala, že účastníci sezení neměli dvoumetrové odstupy a ačkoli měli roušky, před nimi leželo občerstvení.

Zeman řekl, že jednání bylo užitečné. Reakci předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla, který kvůli snímku nabídl rezignaci, označil za „maličko hysterickou“, a diskusi o dodržování pravidel představiteli státu za novinářskou bulvární bublinu.

„Místnost dvoumetrové odstupy fyzicky neumožnovala,“ uvedl. Dodal, že v aktuálně znovuotevřených prodejnách zahrádkářských potřeb lidé také odstupy nedodržují. Poznamenal, že všechny hosty nechal s jejich souhlasem otestovat na koronavirus a všichni mají testy negativní.

„Postoj Ruska v kauze sochy Koněva je kontraproduktivní“

Prezident se vyjádřil i k situaci kolem sochy sovětského maršála Koněva. Trestní stíhání, kterým vyšetřovací výbor Ruské federace reagoval koncem týdne na odstranění sochy v Praze 6, je podle Zemana kontraproduktivní.

Odsunutí sochy má ale za hloupé a směšné, komické s ohledem na dobu, která uplynula od pádu minulého režimu. „Přemýšlejme, co obrazoborectví v historii dokázalo, zničilo krásná umělecká díla,“ uvedl Zeman a připomněl, že Koněv se svými vojáky osvobodil na konci druhé světové války nejen Prahu, ale i koncentrační tábor Osvětim. „Má své místo v Praze, zatímco ti, kdo sochu odstraňují, v životě nic pořádně nedokázali,“ konstatoval.

Koněv ovšem vzbuzuje kontroverze, protože se také podílel na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956 a velel sovětským silám ve NDR v době stavby Berlínské zdi v roce 1961. Některé zdroje upozorňují i na jeho roli před invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Do země přijel, aby se setkal s nově zvoleným prezidentem Ludvíkem Svobodou, zatímco někteří členové jeho delegace začali mapovat terén pro případnou invazi.

Radnice Prahy 6 sochu dala odstranit minulý pátek a chce ji umístit do muzea. Za nepřípustné má stíhání české samosprávy Ruskem české ministerstvo zahraničí. Příslušné ruské zákony nebudou podle něj v Česku vymahatelné. Ministerstvo rovněž odmítlo zásahy ruských státních orgánů do vnitřních záležitostí České republiky.

Hodnocení: Dva různé projevy pro dvě různá publika

Podle politologa z Fakulty právnické Západočeské univerzity Lukáše Valeše se Miloši Zemanovi tím, že na Boží hod velikonoční vystoupil na dvou různých televizích „podařilo oslovit dvě skupiny lidí naráz s různými typy poselství“.

Prezidentovo vystoupení vnímá i tak, že zdůraznil svoji politickou přítomnost. „Dokázal, že je stále velmi aktivním účastníkem české politiky,“ zhodnotil politolog.

Promluvu na České televizi ocenil i předseda největší opoziční strany Petr Fiala (ODS). „Velikonoční promluva pana prezidenta byla plna slov o lásce, porozumění, solidaritě aj. Je dobře, ze mluvil k občanům o těchto hodnotách. Doufejme, že sám půjde příkladem,“ napsal na Twitteru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš interpretoval prezidentův rozhovor pro Primu jako částečně kritický vůči vládě. „poukázal, že na spoustu lidí vláda nemyslí. Skupiny DPP, DPČ a řada krizí ohrožených stále čekají na pomoc. Snad nyní již vláda zohlední i naše návrhy tímto směrem,“ uvedl.