Urbi et Orbi. Papež promluvil ke světu zasaženému pandemií koronaviru

Záznam ze Svatopetrské baziliky. Papež František promluvil k světu (zdroj: ČT2)

Miliony věřících v poledne na velikonoční neděli upírají pozornost na Vatikán. Letos kvůli pandemii koronaviru jen virtuálně. Ze Svatopetrské baziliky vyslal papež František světu tradiční poselství Urbi et Orbi – požehnání, které hlava katolické církve přednáší dvakrát v roce, na den narození a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Nedělní program ve Svatopetrské bazilice odstartoval v 11 hodin dopoledne mší svatou, kterou sloužil papež František. Následovalo tradiční poselství Urbi et Orbi. Latinský název v překladu znamená „Městu a světu“.

Svatý otec adresoval své požehnání všem, kteří jsou postižení pandemií koronaviru, nemocným, zemřelým a pozůstalým. V těžké době je podle něj nutné se semknout a být solidární. „Protože celý svět trpí, potřebuje pandemii čelit jednotně,“ uvedl. Zmínil také, že „nákaza vystavuje naši velkou lidskou rodinu těžké zkoušce.“ 

Kapitál by lidstvo mělo vynaložit na záchranu životů, ne válečné konflikty

V kontrastu s nákazou nemoci COVID-19 zmínil František i jiný druh nákazy, tu „která se šíří od srdce k srdci. Nákaza naděje.“ V souvislostí s tím vyzval světové velmoci, aby vynaložily úsilí a prostředky na záchranu životů a do zdraví na úkor zbrojení a válečných konfliktů.  

Konkrétně František zmínil válku v Sýrii a Iráku nebo v Jemenu. Věří také, že brzy skončí konflikt na východní Ukrajině. Kromě toho svatý otec vyzval Izrael a Palestinu k nalezení dialogu a k životu v míru. Doufá také v ukončení teroristických útoků v Africe a všude ve světě.

V poselství ze Svatopetrské baziliky papež myslel na ohrožené skupiny obyvatel. Modlitby adresuje lidem bez domova, těm kteří žijí na periferiích a uprchlíkům. Upozornil na situaci na řecko-turecké hranici i ostrově Lesbos. 

Horizont: Nelidské podmínky v řeckých uprchlických táborech (zdroj: ČT24)

Bez květin, švýcarské gardy a davů

Nejen projev svatého otce, ale i atmosféra ve Vatikánu byla výrazně ovlivněna pandemií koronaviru. Náměstí svatého Petra je letos na Velikonoce prázdné. Přísná omezení platila i ve Svatopetrské bazilice. Hostů v lavicích bylo poskrovnu, sedět museli jednotlivě a po dvou metrech.

Poprvé od roku 1986 také chyběla květinová výzdoba, která se na tradiční akt chystá pravidelně v Nizozemsku. Obřad se obešel kvůli koronavirovým opatřením i bez jednotek švýcarských gard.   

Věřící sledovali papeže na internetu

Přenos projevu svatého otce prostřednictvím technologií není ničím novým. V roce 1967 poprvé Urbi et Orbi přenášel rozhlas, v roce 1985 pak televize. Pravidelně se objevuje dění ve Svatopetrské bazilice i na internetu v podobě on-line přenosu.

Pro ty věřící, kteří byli zvyklí na Velikonoce cestovat do Vatikánu, to byla jediná možnost, jak svůj zvyk alespoň částečně dodržet.