Česko vyšetřuje první pacienty s podezřením na koronavirus. Nákaza se dosud u žádného neprokázala

Události: Hygienici se připravují na možný výskyt koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Česko během pondělí evidovalo pět případů podezření na koronavirus. První pacient skončil na infekčním oddělení nemocnice v Uherském Hradišti, dva prověřované případy hlásil Moravskoslezský kraj – u jednoho z nich i u muže v uherskohradišťské nemocnici ale již přišly negativní výsledky testů. Podezření na nákazu se nepotvrdilo ani u muže z jihu Čech a pražské pacientky z Brazílie.

„Platí informace, že v České republice nemáme dosud žádný potvrzený případ koronaviru,“ uvedla v sedm večer ve vysílání České televize hlavní hygienička Eva Gottvaldová a poznamenala, že ani laboratorní výsledky ze Státního zdravotního ústavu, kde k prověřování odběrů dochází, nejsou konečné, protože procházejí křížovou kontrolou se zahraničím.

První podezření v pondělí hlásil Zlínský kraj. „Na plicní ambulanci v Kroměřížské nemocnici se obrátil muž, který měl příznaky chřipkového onemocnění a který byl na konci prosince a začátku ledna jako turista v Číně. Naši zdravotníci ihned zareagovali, udělali nezbytná opatření, vybavili se ochrannými pomůckami, pacientovi dali roušku, dali ho do izolace a informovali hygieniky,“ potvrdil České televizi mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. 

„Bylo rozhodnuto, že pacient bude transportován na infekční oddělení uherskohradišťské nemocnice, kde bude hospitalizován, kde se mu odeberou vzorky a ty se odešlou na specializovanou laboratoř, kde by měla být případná nákaza potvrzena nebo vyloučena,“ řekl Havrlant. 

Případ potvrdila i mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Vzorky krve podle ní míří do Národní referenční laboratoře a výsledky budou známé v úterý.

V Číně strávil tři dny

Pacientem je 39letý muž z Kroměřížska. „Minulý týden byly nějaké dýchací problémy, sem tam teplota. Chtěl jsem jít k obvodní lékařce, ale ta říkala, že mám jít na plicní do Kroměříže. Tak jsem jim to tu řekl, oni zalarmovali celý systém,“ popsal v telefonátu pro ČT svůj stav sám pacient. „Mám dechové potíže, vykašlávám hleny i krev.“

Do Asie cestoval sám. Delší dobu pobýval v Indonésii, přes čínskou Šanghaj jen prolétal. Strávil tam tři dny, nejprve 26. prosince a potom 6. a 7. ledna. „Už toho šestého a sedmého mi to tam připadalo takové zvláštní. Jak kdyby něco věděli. Turisté z Evropy šli jiným východem, místní šli úplně jinam a už jim měřili teplotu,“ řekl.

Nákazu virem testují i na severu Moravy

Podezření z nakažení koronavirem evidovali i moravskoslezští hygienici u nezletilé dívky, která před 11 dny přiletěla z Číny. „Nepochází odsud, je to Číňanka, která přiletěla na prázdniny k babičce a tady onemocněla,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová.

V tuzemsku u ní propukl kašel a zvýšila se jí teplota, je proto v domácí izolaci. Nákaza koronavirem se u ní podle úterních výsledků testů nepotvrdila. V Moravskoslezském kraji ovšem nebyla jedinou podezřelou pacientkou.

Krajští hygienici sledují i třicetiletého Čecha z Opavska, který se z Číny vrátil před třemi týdny. Celou dobu má zdravotní problémy. Oběma pacientům odebrali vzorky krve, které putovaly do Státního zdravotního ústavu. Výsledky budou mít hygienici k dispozici v úterý.

Případ z jižních Čech se nepotvrdil

V pondělí večeř přišlo ohlášení čtvrtého případu z jihu Čech – týkalo se čínského turisty, který přijel do země 26. ledna. Jel z Budapešti přes Bratislavu do Vídně, Hallstattu, potom do jižních Čech. V izolaci na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice byl od pondělního rána. Ani u něj se ale nákaza nepotvrdila; trpí běžnou respirační infekcí.

„Je izolovaný. Volali nám z hotelu, kde byl ubytovaný. My to máme domluvené tak, že záchranka k případu vyjíždí, když je to čínský turista, který u nás za posledních 14 dní a méně onemocní. Pacienta odveze na infekční oddělení,“ popsala okolnosti hospitalizace ředitelka českobudějovické hygienické stanice Květoslava Kotrbová. Druhé podezření na koronavirus měli jihočeští hygienici 24. ledna, ale po vyšetření pacienta nákazu vyloučili.

Reportáž: Co čeká pacienta s podezřením na koronavirus? (zdroj: ČT24)

Případ z Bulovky koronavirus nepotvrdil

Na případné pacienty, u kterých by se onemocnění koronavirem potvrdilo, jsou v infekční klinice pražské Nemocnice Na Bulovce připravené dva speciální pokoje. Podle mluvčí nemocnice Simony Krautové by se ale jejich počet mohl v případě potřeby zvýšit.

Bulovka také během pondělí testovala možnou nákazu koronavirem u brazilské občanky, kterou přijala v noci z neděle. Žena byla hospitalizovaná kvůli respiračním potížím, jež sice mohou patřit mezi příznaky chřipky, stejně tak ale i nebezpečného čínského viru – pacientka se navíc v uplynulých dnech pohybovala na několika letištích v Malajsii a čínské Šanghaji.

Test nákazu nepotvrdil a žena, ke které lékaři z preventivních důvodů přistupovali jen v ochranných oblecích, smí opustit nemocnici. Čeká ji ale dvoutýdenní karanténa, během které bude i v kontaktu s epidemiologem, kdyby se nemoc náhodou projevila s odstupem.

Pokud by se koronavirus potvrdil, zůstala by na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce v pokoji na izolaci. „Zatím nepovažujeme koronavirus za vysoce nebezpečnou nákazu, proto nebude nutné ji přesunout do bioboxu,“ dodala Kristýna Herrmannová z kliniky parazitárních a tropických nemocí.

Na Bulovce to byl už o druhý případ nepotvrzeného podezření. Kvůli koronaviru také zavedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová opatření pro pražské letiště. Posádky mají informovat pasažéry a vytipovávat osoby se symptomy. Pro cestující z Číny jsou pak přichystané dva vchody, které se budou pravidelně dezinfikovat. 

Lékař Stejskal: Obava je na místě

„Je to velmi pravděpodobné (že se nákaza projeví i v ČR), ale teď si myslím, že stávající případy budou spíše negativní, pokud tam nebyl přímo pobyt v provincii a kontakt s obyvateli, kteří vykazují známky infekce,“ komentoval dosavadní vyšetřované případy epidemiolog Rastislav Maďar.

Odborník na tropické lékařství František Stejskal z Bulovky pak akcentuje, že není radno čínský virus podceňovat. „Ukazuje se, že poměrně velká část pacientů je těžce nemocných, kolem třetiny z nich byly na JIP a deset procent potřebovalo plicní ventilaci, dvacet procent má těžký průběh onemocnění,“ prohlásil v 90' ČT24. „Obava je na místě.“