Za čistější vzduch. Ministerstvo životního prostředí spouští poslední vlnu kotlíkových dotací

Během září a října začne většina krajů přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů. Jde o třetí a zároveň poslední vlnu takzvaných kotlíkových dotací. Letos budou moci žadatelé využít elektronický systém. Oproti druhé vlně dotací se podpora tentokrát nebude vztahovat na kombinované kotle na uhlí a biomasu.

Během inverzních dnů zimních měsíců se v údolí kopcovité krajiny Ústeckého kraje drží kouř i celé dny. Meteorologové pravidelně sledují místa, ve kterých se kvalita ovzduší prudce snižuje po 16. hodině, kdy se lidé vrací z práce domů a začínají topit. Ke zlepšení by měla přispět výměna zastaralých kotlů. Kraj na ně začal přispívat před šesti lety.

„V řadě především těch menších obcí jsou lokální kotlíky zdaleka největším původcem rakovinotvorného benzopyrenu, tedy látky vznikající při nedokonalém spalování a vázané na prach. Několik desítek let starý kotel na uhlí vypustí ročně i metrák prachu a na něj jsou navázány tyto karcinogenní látky,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Kotlíkové dotace
Zdroj: SFŽP/MŽP

Důraz na tři kraje

Ministerstvo pro poslední kotlíkové dotace vyčlenilo tři kraje, které dlouhodobě trpí zhoršenou kvalitou ovzduší a v domácnostech s nízkým příjmem v nich žije více obyvatel. Kromě Ústeckého kraje půjde o Moravskoslezský a Karlovarský kraj.

„Poskytujeme v nich i takzvané kotlíkové půjčky, které umožní až stoprocentní předfinancování ceny kotle. Žadatel tak nemusí mít na účtu ani korunu. Zapojí se do toho i obce, kterým pak peníze z kotlíkových dotací zůstanou, pokud mají dobré projekty na zlepšení životního prostředí,“ dodal ministr Brabec.

Třetí vlna kotlíkových dotací
Zdroj: SFŽP

Uhlím si žadatelé už nezatopí

Nejčastěji si lidé z předchozích vln dotací pořizovali kombinované kotle na tuhá paliva, tedy uhlí a biomasu, které ale letos podporu nemají. „Existuje seznam výrobků, které jsou v rámci tohoto programu vedeny. Pokud se někdo rozhoduje, jaký si pořídit kotel, tepelné čerpadlo, tak ať se podívá na seznam vedený při Státním fondu životního prostředí,“ řekl ředitel fondu Petr Valdman.

Žádosti na třetí fázi kotlíkových dotací začne Ústecký kraj přijímat 16. září, tentokrát elektronicky. Poté, co úřad potvrdí přijetí žádosti, budou muset žadatelé dokumenty ještě poslat doporučeně nebo je přinést na podatelnu. Úředníci očekávají velký zájem. Průměrná výška dotace přesahuje 100 tisíc korun.

Většina krajů začne žádosti sbírat v říjnu

Příjem žádostí o dotace otevře většina krajů v říjnu, třeba ve Zlínském kraji začne jejich sběr  15. října. Zájemci o příspěvek se ale mohou do programu nově registrovat už od úterý předvyplněním potřebných formulářů. Stejně jako v Ústeckém kraji půjde na nové kotle 160 milionů korun. Vůbec prvním krajem, ve kterém ale mohli lidé o dotace usilovat, byl Moravskoslezský kraj. Příjem žádostí v něm skončil už v květnu a o příspěvek požádalo 10 tisíc lidí.

I úřad Středočeského kraje spustil výzvu dříve, už v červnu. Ve středních Čechách je o kotlíkové dotace tradičně velký zájem, předchozí rozebrali během dvou minut a i letos poptávka opět převýšila nabídku. „Nyní bereme žádosti do takzvaného zásobníku, což je nástroj pro to, aby v případě navýšení dotací ministerstva životního prostředí mohli lidé žádat dopředu,“ přiblížil náměstek hejtmana Gabriel Kovács (ANO).

Ministerstvo životního prostředí proplatí během třetí vlny kotlíkových dotací z peněz Evropské unie přes tři miliardy korun. Plánuje za ně vyměnit zhruba 30 tisíc zastaralých neekologických kotlů.