Stroj při opravách D1 strhl elektrické vedení, dálnice byla obousměrně uzavřena

Oprava elektrického vedení omezila odpoledne provoz na dálnici D1 na Vysočině. Na 99. kilometru strhl jeden ze tří drátů vysokého napětí stroj firmy pracující na opravách. Bez elektřiny bylo 400 domácností. Dálnici museli obousměrně uzavřít na 96. kilometru mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem asi na 30 minut v době od 14:15, oznámilo Ředitelství silnic a dálnic na Twitteru. Provoz byl odkláněn na 90. a 112. kilometru.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla udělala zřejmě obsluha stroje chybu, přesný průběh nehody ale ještě není jasný. „Náš dodavatel, který pracoval na kilometru 99., přerušil nadzemní vedení vysokého napětí. Nedošlo ke zranění, nedošlo ke škodám,“ řekl Rýdl.

Dálnice byla po dobu opravy uzavřená. Provoz ve směru na Brno odkláněli silničáři na exitu 90 Humpolec. Ve směru na Prahu řidiči sjížděli na exitu 112 u Jihlavy. 

„Uzavírka byla krátkodobá a auta sjížděla v Humpolci a v opačném směru na 112. kilometru a žádný problém se tam nevytvořil,“ uvedla po obnovení provozu na dálnici policejní mluvčí Dana Čírtková. Připomněla, že v uvedeném úseku je v současné době omezený provoz kvůli rekonstrukci dálnice a nejvyšší povolená rychlost je tam 80 kilometrů v hodině. „Kvůli poškozenému elektrickému vedení se kolona nevytvářela,“ doplnila mluvčí.

Energetici už vedení opravili

Podle mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Šárky Lapáčkové Beránkové se výpadek proudu týkal domácností v obcích Skorkov, Kamenice, Slavníč, Pavlov a Mikulášov. Energetici začali dráty vysokého napětí opravovat asi ve 14:20. Oprava elektrického vedení podle Ředitelství dilnic a dálnic skončila před 14:45. 

Kvůli opravě elektrického vedení stála dálnice ve stejném úseku loni 19. srpna. Omezení provozu tehdy trvalo necelé dvě hodiny.