Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy

Zaplavené domy a zahrady (zdroj: ČT24)

V jižní polovině republiky mohou být až do středečního večera ojediněle i silné bouřky s přívalovými srážkami o úhrnu kolem třiceti milimetrů. Největší problémy mohou bouřky podle výstrahy meteorologů způsobit tam, kde se půda nasytila při deštích z předchozích dnů. Do osmé hodiny večerní byla situace spíše klidnější, hasiči řešili například bahno na silnici či spadlé stromy.

Podle redaktorky ČT Barbory Měchurové byla situace na jihu Moravy do osmé hodiny večerní mnohem klidnější, než tomu bylo v úterý na jihu Čech. „Teď aktuálně hasiči řeší bahno, které voda vyplavila na silnici u Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Silnice je pořád průjezdná, ale řidiči si tam musejí dávat pozor,“ řekla v Událostech. Hasiči podle ní také odstraňovali dva spadlé stromy.

Podle meteorologů hrozily výraznější bouřky na jihu a jihovýchodě území, také v Beskydech a na Šumavě. Bouřky se podle nich budou pohybovat velmi pomalu, a to se projeví na lokálně vyšších úhrnech.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Zejména v jižních Čechách je půda nasycená po předchozích srážkách, proto by tam intenzivnější srážky mohly snadněji způsobit lokální zatopení. S ohledem na vysokou vlhkost, a tím pádem nízkou základnu oblačnosti se už podle meteorologů vyskytlo několik tromb. Bouřky nevylučují ani v severní části území, nicméně pravděpodobnost výskytu přívalových srážek je tam nižší, proto tam výstrahu nevydali. 

Oblačno až zataženo s deštěm a možnost přívalových srážek očekávají meteorologové až do pátku. Ve čtvrtek budou teploty přes den mezi 20 a 24 stupni, v pátek mezi 21 až 25 a o víkendu se mohou dostat až na sedmadvacet stupňů. V sobotu a neděli už také může být i polojasno, ale během dne se budou nadále místy objevovat přeháňky nebo bouřky.

Bouřky zasáhly jih Česka i v úterý

Silné bouřky zaznamenali meteorologové už v úterý. Velké škody napáchaly například na jihu Čech. V Jindřichově Hradci – Děbolíně zaplavil přívalový déšť několik domů a zahrad, hasiči tak museli z budov a sklepů odčerpávat vodu. 

Přímo v Děbolíně spadlo za hodinu 54 litrů vody na metr čtvereční. Bahno z polí a voda z rybníků pak zaplavily v obci tři domy. „Dávali jsme nějaké věci nahoru – ledničky, pračky, věci, co by mohla zničit voda,“ uvedl velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Jindřichově Hradci Lubomír Beran.