Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna v Rybitví má povolení od resortu životního prostředí (zdroj: ČT24)

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.

Firma AVE CZ koupila odstavný areál spalovny společnosti Synthesia už před sedmnácti lety. Plánuje, že by se tam mohlo spalovat až dvacet tisíc tun průmyslového odpadu ročně. Obnovení provozu ale vyvolalo odpor mezi místními obyvateli.  

Vedení společnosti ale dlouhodobě argumentuje tím, že spalovna žádný negativní vliv na občany mít nebude. To teď částečně uznalo i ministerstvo životního prostředí. „Naší prioritou je samozřejmě i nadále zdraví obyvatel a bezpečné nakládání s odpady v kraji. V České republice významně chybí takové zařízení,“ uvedla mluvčí firmy Pavla Ivácková. 

Resort životního prostředí ale současně uložil 45 podmínek pro povolení spalovny. Týkají se hlavně znečištění ovzduší a také snížení intenzity hluku. „Podmínky minimalizují především vlivy záměru na veřejné zdraví, vlivy na ostatní složky životního prostředí byly hodnoceny jako málo významné vzhledem k umístění modernizované spalovny ve stávajícím areálu,“ řekla mluvčí ministerstva Lucie Ješátková.

Proti je i krajské město Pardubice

„Jsou tam i podmínky, na kterých jsme trvali, které pro nás byly zásadní, týkaly se zejména omezení dopravy. Tato opatření by ale samozřejmě musela být na pozemcích, které nejsou v majetku společnosti AVE CZ, a tím pádem je jejich naplnění řekněme spekulativní,“ komentoval zastupitel Rybitví Darek Horník (nestr.).  

Vedení nedalekých Pardubic ale rozhodnutí ministerstva nechápe. Město tak chce v boji proti obnovení provozu spalovny pokračovat. „Hned v pondělí jedeme s paní náměstkyní na ministerstvo životního prostředí jednat, abychom si ujasnili, jaký je další možný postup, co můžeme dělat,“ uvedl primátor Jan Nadrchal (ANO).  

Pro případné zahájení modernizace zařízení a následné spuštění provozu musí ještě firma AVE CZ získat integrované a stavební povolení.