V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu

V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.

Cestujícím z Bystrce směrem do Pisárek a na Mendlovo náměstí se výrazně uleví, protože od ledna 2021 museli u Vozovny Komín přesedat na autobus a cestovní doba tak byla především ve špičce výrazně delší.

„Linka 1 se vrací do své původní trasy z Řečkovic až na Ečerovu do Bystrce. Linka 3 zůstává na své trase z Rakovecké na Starou osadu, ale v pracovních dnech večer a v nepracovních dnech ráno a večer nepojede až na Rakoveckou, ale jen do smyčky Vozovna Komín,“ řekl Seitl. V ranní špičce naopak některé spoje pojedou jako posilové v Bystrci až na Ečerovu.

Linka 10, která začala jezdit v lednu 2021 na Českou a přes Žabovřesky do Bystrce, na své nové trase zůstane jako náhrada někdejší linky 11. Její základní trasa bude ze Stránské skály přes hlavní nádraží a Českou do smyčky Vozovna Komín. 

Jedenáctce odzvonilo

„Ve špičkách pracovních dnů budou vybrané spoje vedeny od zastávky Krásného do smyčky Novolíšeňská a v ranní špičce pracovních dnů budou vybrané spoje od zastávky Vozovna Komín také prodlouženy do smyčky Rakovecká,“ uvedl ředitel DPMB. Nové jízdní řády jsou k dispozici na webu dopravního podniku, linky 3 a 10 už nebudou kvůli obnovení linky 1 jezdit na Českou tak často jako dosud.

Linku 11, která dříve jezdívala z Bystrce přes Českou a Cejl na Lesnou, nahradí v části trasy linka 10 a v části linka 7, která spojuje Starý Lískovec s Lesnou. Zatímco dříve však jezdila linka 11 na Lesnou po celý den, nyní tam jezdí linka 7 jen ve špičce a mimo ni končí už ve smyčce Zemědělská.

Stavba silnice bude pokračovat ještě více než rok. Letos má být zprovozněna galerie vedle tunelu, ve které se bude jezdit od Pisárek k Žabovřeskám. Stavět se bude silnice v opačném směru do Pisárek.

Kromě toho se v okolí staví ještě tři kilometry chodníků a cyklostezek a po dokončení stavby bude Wilsonův les výrazně lépe přístupný od řeky a od Kamenomlýnského mostu. Mimo jiné se zde také po dokončení stavby vysadí zhruba devet set stromů.