Olomoucká charita pořádá sbírku na nákup generátorů pro Ukrajinu, pomůžou lidem při výpadcích elektřiny

Arcidiecézní charita Olomouc vyhlásila sbírku elektrických generátorů pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Olomoucká arcidiecézní charita vyhlásila sbírku na pořízení generátorů k nouzové výrobě elektřiny pro Ukrajinu. Dlouhodobé výpadky elektřiny ohrožují životy zejména civilního obyvatelstva, a to napříč celou zemí. Charita požádala o zhruba 280 kusů generátorů.

„Máme zájem o přístroje různých výkonů, protože jsou vždycky potřeba, aby se přizpůsobily místům, na kterých elektrocentrála bude pracovat,“ upřesnil ředitel Arcidiecézní charity v Olomouci Václav Keprt.

Dosud přispělo na potřebné generátory zhruba 450 dárců, celková částka je nyní 1 800 000 korun. „Ta potřeba je nezměrná, budeme rádi, když dárci budou pokračovat,“ dodal Keprt. Prvních 36 generátorů podle něj odjede na Ukrajinu už tento týden a další budou následovat těsně poté.  

Ředitel olomoucké charity vysvětlil, že generátory se dostanou k lidem po celé Ukrajině. „Je tam i domluva v rámci charit a část určitě půjde na tězce zkoušený jih a východ Ukrajiny. Hlavně je v této chvíli budeme dávat různým organizacím, které mají ohřívárny nebo zabezpečují menší zařízení jako jsou domovy pro seniory, školy nebo školky,“ dodal Keprt.

Další generátory dostanou i místa, která na Ukrajině zajišťují logistiku – to jsou například centra, kde je nutné pracovat s počítači nebo nabíjet mobilní telefony. „Hlavně, aby to co největšímu počtu lidí pomohlo,“ poznamenal Keprt. 

Dárci mohou příspěvky posílat na účet 4030207/0100. Kromě peněz pomohou i například tak, že donesou své elektrocentrály, ať už nové nebo staré. „Budeme to kombinovat s naší dodávkou. Každá elektrocentrála se počítá, každá zachraňuje životy,“ uzavřel ředitel charity.