O zimní pobyty v Jizerských horách je obrovský zájem. Někteří hoteliéři přesto končí

Někeré hotely v Jizerských horách končí (zdroj: ČT24)

Podle Českého statistického úřadu stoupl meziročně počet turistů, kteří se v Česku ubytovali, o víc než jedenáct procent. Zatímco zahraničních turistů přibylo, těch domácích bylo naopak méně. Pokles zájmu zaznamenávají i některé kraje, například Liberecký. Tam se letos ubytovalo zhruba o 5,5 procenta méně turistů než loni. Zájem o zimní sezonu je sice velký, ale někteří hoteliéři přesto končí.

Velký zájem o ubytování eviduje například Šámalova chata v rekreačním zařízení Nová louka. „Je to třeba patnáct až dvacet telefonátů denně,“ popsala současnou situaci servírka Veronika Jará.  

Na nezájem turistů před letošní zimou si v Jizerských horách stěžovat nemůžou. Tamní hotely a penziony mají na vánoční svátky i silvestra vyprodáno. „Zájem je. Rezervace na zimní sezonu chodí, ale myslím si, že lidé jsou opatrnější. Stejně tak tomu bylo i před letní sezonou,“ popsal provozovatel penzionu a starosta Bedřichova Petr Holub (nestr.). 

Ubytovatelé ale avizují, že ceny budou v letošní zimní sezoně vyšší. Týká se to nejen pobytů, ale i občerstvení. „Budeme zdražovat maximálně o stokorunu, takže to bude v zimě těch 850 korun za lůžko,“ uvedl provozovatel Šámalovy chaty Petr Polák.

Někteří hoteliéři končí

Některá ubytovací zařízení v Jizerských horách ale zdražovat nebudou a rovnou se uzavírají. Jde třeba o Chatu Heidi v Hraběticích, která ukončila provoz už před začátkem zimní sezony. Účet za elektřinu se totiž provozovateli zvýšil z šedesáti na 150 tisíc korun měsíčně.

Podle provozovatele chaty Tomáše Velechovského by nepomohlo, ani kdyby byla chalupa i restaurace komletně obsazená. „Personál by se nezaplatil, takže to není možné dál provozovat,“ uvedl. O úplném ukončení provozu teď přemýšlí i další podnikatelé.  

Někteří majitelé nemovitostí v Jizerských horách se rozhodli kvůli drahým energiím své hotely nebo penziony přestavět na apartmány. Ty buď rozprodají, nebo je budou pronajímat samostatně.