Českem projiždí konvoj francouzské armády

Přes Česko bude v pondělí večer a v úterý projíždět konvoj francouzské armády. Konvoj asi dvaceti kusů vojenské techniky v pondělí kolem 18:30 přejel přes hraniční přechod s Německem v Rozvadově na Tachovsku. Nyní míří do Rančířova na Jihlavsku, odkud budou vojáci v úterý pokračovat na Břeclav. Kvůli přesunu bude zhruba na hodinu obousměrně přerušen provoz na Radotínském mostě, který je součástí Pražského okruhu. S hodinovou uzavírkou ve směru jízdy konvoje je třeba počítat i v úterý večer na 11. kilometru dálnice D2.

Po dálnici D5 se konvoj přesouvá na krátkou technickou přestávku v areálu dálniční policie v Ostrově u Stříbra. Jaký přesně typ techniky v konvoji je ani jaký je konečný cíl jeho cesty, mluvčí vojenské policie Kateřina Mlýnková nesdělila.

Po přestávce v Ostrově se konvoj, který pojede v celku, přesune dál po dálnici D5 na Pražský okruh, kudy by měl projíždět před půlnocí, a poté pojede po dálnici D11 a silnici první třídy číslo 38 do posádky v Rančířově na Jihlavsku. Kvůli přejezdu bude zhruba na hodinu obousměrně přerušen provoz na Radotínském mostě, který je součástí Pražského okruhu. 

Směrem na hraniční přechod Břeclav by měl francouzský konvoj vyjet v úterý večer. Pojede po dálnicích D1 a D2. Kam bude konvoj po odjezdu z Česka pokračovat, nechtěla vojenská policie sdělit.

Průjezd francouzských vojáků přes Českou republiku bude policie koordinovat tak, aby co nejméně omezil běžný provoz na silnicích. Přesto bude nutné zhruba na hodinu obousměrně přerušit provoz na Radotínském mostě na Pražském okruhu. S hodinovou uzavírkou ve směru jízdy konvoje je třeba počítat i v úterý kolem 22:00 na 11. kilometru dálnice D2.

Vojáci spojeneckých zemí projíždějí Českem i několikrát ročně, obvykle při cestě na zahraniční cvičení armád NATO. Letos v dubnu projížděl přes Česko konvoj nizozemské armády. I tehdy se vojáci přesouvali z Německa směrem na Břeclav. Velký vojenský konvoj americké techniky projížděl Českem v polovině února. Z cvičení Saber Strike 2022 na Slovensku se vracel koncem března.