ODS chce v Hradci Králové jednat o pětikoalici

ODS bude v Hradci Králové jednat o vzniku pětikoalice s koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, s Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. V jedenáctičlenné radě města bude požadovat čtyři místa, schválila Oblastní rada ODS. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončily ve volbách jasně vítězné ANO a SPD.

Zástupci budoucí možné pětikoalice se sešli už v sobotu večer po spočítání výsledků voleb. Dohodli se, že se opět sejdou ve čtvrtek, kdy by si měli představit své programové priority a představy o personálním obsazení vedení radnice.

Vyjednávání o pětikoalici bez ANO schválila v úterý oblastní rada ODS. Potvrdil to po jejím jednání lídr kandidátky ODS a člen vyjednávacího týmu Miroslav Hloušek.

ANO by se vzdalo místa primátora

ANO, které získalo 13 mandátů z 37, by chtělo koalici vytvořit právě s ODS, s níž ve vedení města spolupracovalo v uplynulém volebním období. ANO je připraveno se vzdát i místa primátora. Koalice ANO a ODS by však měla pouze menšinových 18 mandátů.

Zastupitel za ANO Denis Doksanský řekl, že rozhodující devatenáctý hlas by pro možnou koalici ANO s ODS mohl dodat člen Trikolory zvolený do zastupitelstva na kandidátce SPD. Takovou možnost Hloušek odmítl. „Nic o tom nevím, nedává mi to smysl, od toho se distancuji,“ řekl s tím, že koalici s SPD odmítá. Zbývající strany možné pětikoalice daly již dříve najevo, že odmítají koalici s ANO i SPD.

Cílem ODS je podle Hlouška nadále se podílet na řízení města a vyjednat silnou funkční koalici. „Vznik případné koalice bude podmíněn průnikem programových priorit,“ uvedl předseda oblastní rady a poslanec Pavel Staněk. Poznamenal, že v případné pětikoalici by ODS měla stejně zastupitelů jako HDK bez její koaliční TOP 09, a to pět. V povolebním vyjednávacím týmu ODS je kromě Hlouška a Staňka ještě zastupitel a bývalý hradecký primátor Oldřich Vlasák.

Hradecký demokratický klub (HDK) na Twitteru uvedl, že je třeba v Hradci Králové vytvořit demokratickou a kompetentní vládu. „Je třeba odložit ega, zacelit staré rány a napnout síly k potřebnému konsensu. Budeme jednat s ODS, Piráty, Rozvíjíme Hradec a Změnou a Zelenými,“ uvedl HDK. Lídr Pirátů Pavel Vrbický na Twitteru vznik pětikoalice podpořil.

ODS skončila ve volbách třetí

ANO v Hradci Králové získalo 13 zastupitelských křesel. Na druhém místě skončila koalice Hradeckého demokratického klubu a TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.