Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.

Podle restaurátora Tomáše Krále půjde o velkou neznámou, problémy by mohly být například s křížovými klenbami ve druhém patře pyramidy. „Musíme se naučit skládat klenby z kostí, to ještě nikdo nezkoušel,“ řekl.

Hlavní projektant Vít Mlázovský uvedl, že půjde o pilotní projekt, ze kterého by se odborníci měli poučit. Důležité bude podle něj i nastavení psychiky. „Přece jenom je to neustálý kontakt se smrtí a s tím se musíte nějak dokázat vyrovnat,“ uvedl.

Práce na rozebírání pyramidy v dolní kapli kostnice skončily v roce 2019. Restaurátoři z věže odebrali 12 metrů krychlových materiálu, který však museli vytřídit, protože vedle kostí a jejich úlomků obsahoval i suť infikovanou plísněmi. Nově bude v pyramidě asi o pět metrů krychlových materiálu méně, což se vyřeší vytvořením dutiny. „Pochopitelně bychom mohli udělat repliky chybějícího materiálu, ale to bychom ztratili autenticitu. A to nechceme,“ dodal Mlázovský.

Stabilitu pyramidy zajistí speciální konstrukce

Příští týden má být dokončena a po Velikonocích v kapli nainstalována dřevěná tesařská konstrukce, která bude po dokončení pyramidy zakrytá a zajistí její stabilitu. Král na na ni ukotví truhlářskou konstrukci, která už bude pro návštěvníky viditelná a bude obsahovat i původní části. Teprve pak přijde na řadu samotné skládání kostí do zrestaurovaného klenebního pole.

Příprava pole pro návrat pyramidy trvala déle než dva roky. Po zajištění statiky objektu v roce 2020 pokračovaly práce na snížení vlhkosti v interiéru kostela vybudováním podlahy se speciálními odvětrávacími kanálky. Následně řemeslníci očistili stěny a klenbu od zbytků poškozených historických omítek a po celé jaro a léto loňského roku obnovovali původní Santiniho štukovou výzdobu.

Práce nejsou ani v polovině, přesto už přišly na 80 milionů

Veškeré práce jsou součástí rozsáhlé rekonstrukce kostnice, která začala v roce 2014 a do konce loňského roku si vyžádala 80 milionů korun. Podle Radky Krejčí ze sedlecké farnosti rekonstrukce zatím není ani v polovině. Náklady farnost hradí z příjmů ze vstupného, kvůli pandemii se postup prací zpomalil. Zatímco v předcovidovém roce 2019 si kostnici prohlédlo téměř půl milionu turistů, loni to bylo 123 tisíc. Původní harmonogram počítal s dokončením v roce 2027, nyní je reálný spíš rok 2030.

Loni farnost do oprav investovala 7,8 milionu korun, hlavní část šla na opravu klenebního pole s pyramidou. Celkové odhadové náklady na opravu pole včetně renovace věže z kostí jsou 20 milionů korun, dosud farnost na tuto část prací vynaložila 14 milionů korun. Kdy se farnost pustí do renovace dalších pyramid, není podle Krejčí s ohledem na finanční náročnost jasné. Je také možné, že dá zatím přednost opravám jiných částí kostnice.