Plzeňský kraj chce ušetřit na provozu nemocnic. Mění strategii jejich řízení

Plzeňský kraj změnil strategii řízení svých šesti nemocnic, chce tím ušetřit na provozních nákladech. Zlepšit by se měla i spolupráce jednotlivých zařízení. Zastupitelé s platností od 1. ledna schválili fúzi dosavadní servisní holdingové organizace Nemocnice Plzeňského kraje (NPK), dříve Zdravotnický holding, s Klatovskou nemocnicí. NPK zanikne, část jejích zaměstnanců přejde do nově zřízeného Centra sdílených služeb (CSS).

CSS bude pod Klatovskou nemocnicí poskytovat všem šesti krajským nemocnicím služby, jako je jednání se zdravotními pojišťovnami, centrální nákup, IT a kybernetická bezpečnost, příprava projektů či propagace, uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Od roku 2003, kdy kraj dostal do správy nemocnice, je to už několikátá změna ve strategii jejich řízení. Nejdříve kraj pod vedením ODS udělal z příspěvkových organizací akciové společnosti, po nástupu ČSSD do čela kraje vznikl v roce 2010 Zdravotnický holding.

Roční ztráta nemocnic se postupně zvyšovala z přibližně 70 na 330 milionů korun. Předchozí vedení kraje do čela servisní organizace dosadilo zkušené apolitické manažery. Měli zásadně snížit ztrátu nemocnic, kterou kraj pokrývá formou takzvané služby obecného hospodářského zájmu. 

Úspora až deset milionů ročně

Zdravotnický holding se později změnil na NPK. Mauritzová v pondělí řekla, že ztrátu zdravotnických zařízení se poslední roky daří snižovat z 240 na 200 milionů korun, na příští rok je v rozpočtu navrženo 160 milionů.

Zrušením NPK se uspoří za roční provoz organizace, který v některých letech přesahoval 20 milionů, nové CSS by se mělo s ročními náklady vejít do deseti milionů korun, uvedla hejtmanka. Zanikne dozorčí rada a představenstvo NPK. Změnou oproti dosavadnímu stavu je i to, že nemocnice budou mít své ředitele. Dosud je řídili předsedové představenstev jednotlivých nemocnic, ti od ledna přejdou na pozice ředitelů.

„Každé nemocnici zůstane její samostatnost, bude mít svou dozorčí radu a představenstvo, které není nikomu podřízené, jen Radě Plzeňského kraje. Každá nemocnice bude mít svého ředitele, který není politický. Je to odborník, má být stabilním prvkem pro lidi, kteří v nemocnici pracují,“ uvedla hejtmanka. Zdůraznila, že kraj rozhodně nechce žádnou ze svých nemocnic prodat.

Dobrá spolupráce se potvrdila v době covidu

Podle krajského náměstka pro ekonomiku Pavla Karpíška (ODS) je fúze NPK s Klatovskou nemocnicí nejjednodušším řešením, jak odstranit mezičlánek řízení nemocnic. Nemocnice podle něj nejen v době pandemie ukázaly, že dokážou spolupracovat. Dohodly se na činnostech, které pro ně společně může vykonávat nové CSS.

S fúzí souhlasila i část opozice. Opoziční zastupitelé se zajímali zejména o úspory, které má řešení přinést, či o další plánované kroky. Vladimír Kroc z ANO zmínil dopis zástupců odborového svazu pracovníků v nemocnicích, kteří chtěli, aby kraj auditem vyhodnotil činnost a hospodaření servisní organizace a jejích manažerů. Pro fúzi nakonec hlasovalo 34 zastupitelů, nikdo nebyl proti a devět se zdrželo hlasování.