Koalice v Karlovarském kraji je v nedohlednu. ODS chce post hejtmana, ostatní strany nabídly jen náměstka

Téměř měsíc a půl po volbách nejenže nemá Karlovarský kraj dohodnutou novou koalici, není ani jasno v tom, kdo by ji měl sestavit. Vyjednávání bloku stran kolem STAN a Pirátů s ODS a lidovci prozatím skončilo. ODS, přestože ve volbách nedosáhla výrazného úspěchu, chce post hejtmana. Ostatní strany, které doufají v sestavení koalice, to odmítly a nabídly občanským demokratům a lidovcům nanejvýš pozici prvního náměstka.

Společná kandidátka ODS a KDU-ČSL získala v krajských volbách v Karlovarském kraji pouze 7,4 procenta hlasů, takže skončila čtvrtá za ANO, STAN a Piráty a v zastupitelstvu jí náleží čtyři křesla. Přesto při vyjednávání se STAN, Piráty, Volbou pro kraj, Místními a SNK1 žádala hejtmanské křeslo a ještě jeden post v radě, a když je nedostala, z dalšího jednání se stáhla.

„Naše požadavky na postavení v koalici jednoznačně vycházejí z významu a strategického postavení našich zastupitelů pro budoucí vládu kraje. S politováním musíme konstatovat, že zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka nevyšli naší koalici nijak vstříc a svou nabídku nijak neupravili,“ uvedl lídr ODS a lidovců Karel Jakobec.

Připustil přitom, že si s ostatními stranami porozuměl, pokud šlo o témata, kterým by se nové krajské vedení mělo věnovat. „Po programové stránce se nenalezl sporný bod,“ podotkl Jakobec.

Že nejsou problémy v programu, připustil i lídr STAN Petr Kulhánek (KOA). Z hlediska politických postů však ODS podle něj žádala příliš. „Model, který obsazuje třetinu Rady pro ODS/KDU-ČSL je zcela v rozporu s volebním výsledkem a rozložením mandátů pro jednotlivé partnery,“ míní. ODS a lidovci nepřijali nabídku na obsazení pozice prvního náměstka hejtmana, jednoho radního a možnost nominovat jednoho uvolněného zastupitele nebo předsedu komise či výboru. 

Nad požadavky občanských demokratů se pozastavil i lídr kandidátky Místních Patrik Pizinger. Hnutí skončilo se 7,3 procenta ve volbách těsně za koalicí ODS a KDU-ČSL a má totožný počet zastupitelů. „Nechť ODS a KDU-ČSL vysvětlí svým voličům, že mohli být součástí funkční koalice, která se programově shodla, ale dali raději přednost funkcím,“ řekl.

Odchodem ODS a KDU-ČSL z jednání s blokem kolem STAN se Karlovarský kraj vrací do situace, která nastala hned po volbách, kdy proti sobě stál blok stran v čele se STAN a původní blok ANO a ODS s lidovci. Ani jeden z nich neměl na své straně většinu zastupitelů. V zastupitelstvu je totiž ještě SPD se čtyřmi zastupiteli, s níž ani jeden blok nevyjednává.

V Karlovarském kraji zvítězilo ve volbách ANO, které vládlo spolu s ODS již v minulém volebním období. V dosavadní koalici byli ale také Piráti a Místní, kteří ve spolupráci s ANO již nechtějí pokračovat. ANO i přes výrazný náskok ve volbách zdaleka nemá blízko k většině v 45členném zastupitelstvu, má 13 mandátů. Potřebuje tedy ještě alespoň deset hlasů. Blok kolem STAN jich dá dohromady 21, chybějí mu tedy dva zastupitelé.

Krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová dala poté, co občanští demokraté zastavili vyjednávání s blokem kolem STAN, najevo, že by stála o jednání všech stran. „Věříme, že blok v čele s panem Kulhánkem konečně přestane blokovat sestavení funkční krajské vlády. Doufám, že už skončí tato jejich ostuda a všichni si sedneme k jednomu stolu. ANO je připraveno jednat o prioritách kraje a neklade si pro další jednání žádné nesmyslné podmínky,“ řekla.

Karlovarský kraj je jediný, kde ještě není dohodnutá koalice. Noví zastupitelé se přitom již sešli na ustavující schůzi zastupitelstva. Protože ale strany nemají o koalici jasno, novou radu nevolili a jednání přerušili do čtvrtka. Původně politici předpokládali, že do té doby se již dohodnou.