Místo turistů stavební stroje. V Krkonoších opravují chodník z Růžové hory na Sněžku

Události: Oprava horského chodníku na Sněžku (zdroj: ČT24)

Turisti, kteří se chystají na Sněžku, by se měli v následujících týdnech vyhnout horskému chodníku z Růžové hory, který prochází celkovou rekonstrukcí. I když není cesta uzavřená, jezdí po ní technika s materiálem. S nákladními auty se návštěvníci Krkonoš můžou setkat i směrem na Spálený Mlýn.

Deštivé dny z počátku tohoto týdne s teplotami kolem osmi stupňů byly pro práci na horském chodníku paradoxně vítaným počasím. „Protože jsme na jedné z nejfrekventovanějších cest v Krkonoších, tak nám vyhovuje, že tady téměř nikdo nechodí,“ vysvětloval zhotovitel opravy chodníku Pavel Klimeš.

Po dokončení oprav má být cesta přívětivější vůči turistům i životnímu prostředí. Zmizí z ní dosavadní stavební materiál, který byl nepůvodní a pro místní přírodu s kyselou půdou až příliš zásaditý. Těžká technika musí přemístit celkem 1200 tun materiálu, což je zhruba stovka nákladních aut.

Turisté by se měli vydat jinudy

„Z klimatického hlediska je to extrémní místo. Po většinu roku se tam nedá pracovat. Buď je tam sníh, nebo tak drsné podmínky, že není možné pracovat. Proto opravy probíhají v průběhu letních prázdnin,“ vysvětlil načasování úprav mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Cesta z Růžové hory na Sněžku sice oficiálně uzavřená není, stavební firma ale doporučuje minimálně do konce srpna ji nepoužívat. „Turistům doporučuji dvě varianty. Buď jednodušší pro ty, co nechodí dobře – a tou je lanovka. Nebo krásnější, ale složitější Obřím dolem,“ říká Milada Burianová z Infocentra Pec pod Sněžkou.

Jiné krkonošské cesty letos podobně rozsáhlá rekonstrukce nečeká.