Restaurace Rudolfov: místo, kde Čapek dopisoval svůj Krakatit

Jindřichův Hradec – Výletní restaurace Rudolfův dvůr u Jindřichova Hradce patřila za první republiky k oblíbeným místům určeným k rekreaci. Projektoval ji architekt Josef Zítek, který je úzce spojen i se stavbou Národního divadla v Praze. Rudolfov byl ale jeho vůbec první stavbou v Čechách. Karel Čapek zde dopisoval svůj román o nebezpečném zneužití vědy Krakatit. Dnes je ovšem areál restaurace opuštěný a zchátralý. Jeho rekonstrukci komplikuje řada překážek.

Restauraci nechal podle plánů stavitele Josefa Zítka v roce 1864 postavit hrabě Černín. Pojmenoval ji po svém synovi. Fotografie z roku 1905 dokládá, že se stala vyhledávaným místem rekreace řady důstojníků, řemeslníků, studentů, sokolů i představitelů města. V areálu se tehdy konaly společenské slavnosti a sportovní akce.

V patře nad dnes už neexistujícím stropem strávil léto také Karel Čapek, který zde dopisoval poslední kapitoly románu Krakatit o nebezpečném zneužití vědy. „Restaurace se stala centrem společenského života Jindřichova Hradce. Z města byla na Rudolfov vybudována krásná promenáda,“ dokládá historik jindřichohradeckého muzea František Fürbach.

Po znárodnění v roce 1945 převzal provoz restaurace i s přilehlým statkem státní podnik Restaurace a jídelny. V roce 1985 byl pak objekt kvůli havarijnímu stavu definitivně uzavřen. Ze zahradního altánu s renesančními prvky zbyly jen obvodové zdi, střecha se propadla. Chátrá i taneční sál – nemá podlahu a balkon pro hudebníky se rozpadl.

Opravy komplikují zloději, stát i restituce

Zdevastovanou budovu se v současné době snaží opravit Petr Chvojka, který ji koupil za 300 tisíc korun. S přáteli už opravil krov a střechu, práce jim ale komplikují zloději, který ukradli vsazená okna, okapy i část krytiny. Oprava areálu se kvůli tomu zastavila.

Majitel se teď ještě se státem dohaduje o ceně pozemků pod restaurací. Jejich prodej navíc zablokovaly nevyřešené restituční nároky šlechtického rodu Černínů a také nová žaloba města, která má určit komu vlastně patří. Až podle výsledku soudu se majitel rozhodne, jakým způsobem a kdy tento objekt obnoví.

Opuštěná místa kamerou ČT: