Perla dávno ztratila svůj lesk, ale blýská se na lepší časy

Prahy – Kamery České televize zmapovaly další opuštěné místo – tentokrát někdejší textilku Perla v Ústí nad Orlicí, která v dobách své největší slávy vyvážela do celého světa. V miléniu ale přišel krach a s ním ztratily práci tisíce lidí. Zůstaly jen opuštěné výrobní haly.

Začátky textilní výroby sahají do osmdesátých let 19. století, kdy Jan Hernych založil malou firmu a rozběhl prvních šest ručních stavů. Výroba se rychle rozrůstala. V sedmdesátých letech už podnik zahrnoval 15 závodů s více než šesti tisíci zaměstnanci. Většina z místních v továrně pracovala, někteří celý svůj život. Barevné damašky z Perly znali i bohatí šejkové.

Kolem roku 2006 ale přišly první ekonomické problémy a firma zkrachovala. Výroba skončila v roce 2009. Největší místní zaměstnavatel postupně propustil tisíce lidí. Areál zkrachovalé Perly pak koupilo město za třicet milionů korun.

Perla dávno ztratila svůj lesk, ale blýská se na lepší časy (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od jiných bývalých továren má Perla naději na budoucí využití. Architektonický návrh počítá s tím, že se areál rozparceluje na drobnější celky díky novým ulicím a pěším zónám. Měly by zde vzniknout byty a obchody, ale i galerie, infocentrum, muzeum textilu či parkovací dům. Jako symbol průmyslové historie zůstane v areálu stát tovární komín.

Podle starosty města Petra Hájka (SNK-Oušťáci) už město s vítězným autorským týmem, firmou MS plan Praha, podepsalo smlouvu. Nyní se zpracovává projektová dokumentace pro územní řízení. Příští rok by mohly vzniknout projekty pro stavební řízení a Ústí by mohlo požádat o dotace, v dalším roce by se mohlo začít s přestavbou. „Je to určitě běh na dlouhou trať, bude to otázka pěti, deseti, možná i více let,“ uvedl starosta.

Starý areál Perly
Zdroj: ČT24

Náklady na obnovu se vyšplhají na zhruba 400 milionů korun. Město by investovalo 246 milionů korun, přičemž spoléhá hlavně na evropské dotace, 165 milionů korun by zaplatili soukromí developeři.