Zchátralou kapli u Libčevsi udržuje místní bezdomovec

Louny - U obce Libčeves na Lounsku chátrají od konce padesátých let minulého století pozdně barokní kostel a kaple zasvěcené svatému Jakubovi. Katolická církev, která je vlastníkem, nemá na obnovu peníze. Pomocí dotací a darů se kostel snaží alespoň zakonzervovat. O okolí kostela se stará pouze místní bezdomovec Pavel.

Pozdně barokní kostel svatého Jakuba stojí na úpatí Křížové hory u Libčevsi a ve druhé polovině 18. století byl vyhledávaným poutním místem. Lidi sem lákal údajně léčivý pramen svatého Jakuba v budově kaple. Po druhé světové válce tu ještě probíhaly bohoslužby, od roku 1956, kdy byl kostel vykraden a poničen, ale postupně chátrá. Majitelem kostela je římskokatolická církev, jeho oprava ale dnes prý nepřipadá v úvahu.

„Církev nemá vlastní finanční prostředky, které by jí umožňovaly hradit obnovu památek. V tom je závislá na darech a dotacích,“ uvedla mluvčí Biskupství litoměřického Jana Michálková. V 90. letech se o kostel začalo zajímat občanské sdružení Kampanila, které chtělo z kostela vytvořit multifunkční kulturní prostor.

Kostel je alespoň vidět ze silnice

„Začali jsme vykácením náletových dřevin a opravou kaple zázračného pramene,“ uvádí památkář Stanislav Flesar. Sdružení se podařilo získat dvě dotace na zajištění statiky kostela. „Získali jsme od nadace Občanského fóra 40 tisíc korun na opravu klenby, další dotace 80 tisíc přišla z havarijního fondu ministerstva kultury,“ počítá Flesar.

Občanské sdružení a farnost se však neshodly na další budoucnosti objektu a kostel opět osiřel. Jediným člověkem, který se dnes o okolí kostela stará, je bezdomovec Pavel, jenž se souhlasem farnosti bydlí v kapli a okolí kostela udržuje. „Bylo mi to líto, tak jsem to tady kolem obřezal,“ říká Pavel, který je dnes také výhradním uživatelem zázračného pramene, jehož vodu využívá na vaření. „Na pití a na kávu,“ doplňuje.

Kostel je díky vykáceným stromům vidět ze silnice, občas sem proto zabloudí náhodní turisté. „Určité kouzlo to má i takhle, ale jistě ne takové, jako kdyby byl kostel udržovaný a v původním stavu,“ uvažuje jeden z návštěvníků. Litoměřická diecéze zatím chystá projekt, který by měl celou budovu alespoň zakonzervovat.

Reportáž z kaple u Libčevsi je součástí prázdninového seriálu ČT24, ve kterém reportéři Událostí v regionech mapují opuštěné objekty Česka: