Soud bude znovu řešit pokus o uplácení v Kriminalistickém ústavu. Obviněný údajně žádal poškození důkazu

Krajský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek v případu bývalého pracovníka Kriminalistického ústavu obviněného z uplácení. Soud tak vyhověl státní zástupkyni, která s osvobozením nesouhlasila. Případ musí znovu posoudit Okresní soud v Benešově, který muže původně zprostil obžaloby, zjistila ČT z justiční databáze. Podle policie obviněný za úplatek 850 tisíc korun žádal poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení.

„Rozhodnutí soudu prvního stupně zrušeno a věc vrácena soudu prvního stupně k novému projednání,“ píše se bez bližších podrobností ve zkráceném rozhodnutí Krajského soudu v Praze zveřejněném v justiční databázi. Mluvčí soudu Hana Černá nechtěla rozhodnutí komentovat. „Bylo rozhodováno v neveřejném zasedání, s výsledkem se nejdřív musí seznámit účastníci řízení,“ uvedla Černá.

Podle obžaloby nabídl obviněný muž loni v únoru úplatek 850 tisíc korun policistovi z Kriminalistického ústavu, který působí jako znalec. Měl žádat poškození zkoumaného mobilního telefonu tak, aby znemožnil zpřístupnění dat, která přístroj obsahoval. Policista podle spisu úplatek odmítl a věc oznámil.

Uplácet chtěl podle obžaloby bývalý policista

Obviněný podle policie dříve sám v Kriminalistickém ústavu pracoval na jedné z vedoucích pozic, podle informací ČTK však nešlo o bývalého ředitele. „V době údajného spáchání činu nebyl už déle než rok ve služebním poměru policisty,“ uvedl o muži mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obžalobu podalo na muže letos v dubnu Vrchní státní zastupitelství v Praze. V září Okresní soud v Benešově muže osvobodil. S tím nesouhlasila žalobkyně, která se proti verdiktu odvolala. Krajský soud v Praze nyní jejímu odvolání vyhověl. Okresní soud se tak musí případem zabývat znovu.