Slunečné a teplé září je náplastí za chladnější a deštivější srpen

Letošní září zatím přináší velmi příjemné počasí, letní teploty u nás už ale dlouho nevydrží a nastoupí typičtější podzimní počasí.

Od začátku měsíce ovlivňuje velkou část Evropy poměrně mohutná tlaková výše, jejíž střed se přesunul z Britských ostrovů přes Skandinávii a Baltské moře až nad východní Evropu. Je to významná tlaková výše a němečtí meteorologové jí proto dali jméno Gaya – momentálně se po její zadní straně dostává teplý vzduch do západní Evropy. 

Tlaková výše má střed nad východní Evropou - dostala jméno Gaya
Zdroj: ČT24

Velmi teplo mají ve Francii – v Paříži se odpolední teploty blíží k tropické třicítce. Horko je i v Bordeaux, kde v úterý naměřili až 35 °C. Podobně vysoké teploty jsou v těchto dnech i ve Španělsku a výrazně tepleji, než je v první dekádě září obvyklé, hlásí taky z Britských ostrovů. Letní teploty budou pokračovat i u nás, ale už ne moc dlouho.

Vysoké teploty v západní Evropě i na Britských ostrovech
Zdroj: ČT24

Typickým znakem babího léta jsou kromě teplého, suchého, slunečného a málo větrného počasí i velké rozdíly mezi ranní a odpolední teplotou. Amplituda teploty může v tuto dobu překročit i hodnotu 20 stupňů. Přesně to se stane ve čtvrtek a v pátek. Teplota k ránu klesne i pod 10 stupňů a odpolední teplota se zastaví až na 28 stupních. Ve čtvrtek bude ještě slunce svítit celý den, v pátek už začne oblaků od západu přibývat a později se objeví v Čechách první přeháňky nebo bouřky.

Rozdíl mezi ranní a odpolední teplotou může být až 20 °C
Zdroj: ČT24

Pozdní nebo taky mariánské léto tak pomalu končí. Jednak proto, že po 10. září se slunečnému a teplému počasí už říká ludmilsko-matoušské léto, a taky proto, že se o víkendu mírně ochladí. Na obloze bude víc oblaků a místy bude pršet. I po ochlazení ale zůstanou teploty zatím nadprůměrně vysoké.

Příští týden bude slunce zase svítit častěji, objeví se ale i pár přeháněk nebo výjimečně zabouří, chvílemi bude na obloze i polojasno. Odpolední teplota se ještě vyšplhá až na hodnotu 25 stupňů C a počet dnů s letní teplotou tak ještě nemusí být konečný.

Září bude podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ teplotně i srážkově průměrné
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobé předpovědi budou následující čtyři týdny z hlediska teplot i srážek v mezích normálu. Teplotně nadprůměrný, a tedy nejteplejší týden celého září, bude ten současný. Naopak nejchladnější bude poslední zářijový týden, kdy se noční teploty budou pohybovat v průměru kolem 5 stupňů a nejvyšší odpolední kolem 16 stupňů. Pršet pak bude nejvíc v týdnu od 20. září, kdy naprší kolem 15 litrů vody na metr čtvereční.

Teploty se budou držet nad dlouhodobým průměrem
Zdroj: ČT24

To, že letní počasí ještě definitivně neskončilo, ví i všichni, u kterých pokračují alergické potíže spojené s některým pylem. Koncentrace pylových alergenů už je ale většinou velmi nízká. Kromě ambrozie se ve vzduchu ještě objevuje pyl kopřivy.

Ambrozie bude ve vzduchu v Polabí a na jihovýchodě Moravy až do začátku října, kdy tam pylová zrna tohoto významného alergenu zanese jihovýchodní vítr. V alergologicky významné koncentraci setrvají ještě minimálně měsíc taky spory vzdušných plísní.

Babí léto má několik částí a pokračovat může i v říjnu
Zdroj: ČT24