Horký únor v Evropě: Ve Francii naměřili 27 stupňů, ve Švýcarsku téměř 24

Jih Francie zažil o víkendu a začátkem týdne extrémně teplé dny. Vlna mimořádného počasí vyvrcholila v pondělí odpoledne, kdy na mnoha místech teplota vystoupala nad 25 stupňů Celsia. Meteorologická služba Météo France informovala, že nejtepleji bylo v Cambo-les-Bains na samém jihozápadě Francie, kde bylo denním maximem 27,8 stupně. V úterý nicméně bouře Hervé přinese výrazné ochlazení.

Nezvykle teplo bylo v celé Francii, na jihu země ale panovaly prakticky letní podmínky. Přes 26 stupňů Celsia naměřili v pondělí kromě okolí Biarritzu také na jihovýchodě v Seillans nebo Fréjusu. V obci Guillaumes na úpatí Alp, která leží v nadmořské výšce 788 metrů, v pondělí teplota dosáhla 24 stupňů. 

Météo France hovoří o „extrémně mírném“ období. „Nikdy nebylo takto teplo tak brzy v roce na vícero stanicích v jihozápadním kvadrantu Francie,“ citovala meteorology televize BFM TV. Za „číslo hodné léta“ například Météo France označila teplotní minimum zaznamenané v noci na pondělí ve městě Clermont-Ferrand: 14,7 stupně Celsia.

Země se ohřívá

„Přibývá překonaných teplotních rekordů, povrch Země se ohřívá… takhle to tuto zimu vypadá v Evropě,“ komentovalo situaci na Twitteru francouzské ministerstvo pro ekologii. V příspěvku varovalo před „alarmujícími dopady na biodiverzitu“ a vyzvalo ke „všeobecné mobilizaci“ s cílem zastavit klimatické změny.

Vlny extrémně teplého počasí zažila Francie i loni v létě. V červnu se přepisovalo absolutní národní maximum, když v Gallargues-le-Montueux na jihu země naměřili 45,9 stupně Celsia, o měsíc později pak v Paříži poprvé v historii měření vystoupala teplota na 42 stupňů.

V únoru 1966 naměřili pod Pyrenejemi přes 30 stupňů

BFM TV připomíná, že podobně teplé únorové dny jako letos přinesl druhý měsíc roku také na samém konci 19. století a poté ještě v roce 1966. Před 54 lety ukázaly teploměry 29. února v Saint-Girons v podhůří Pyrenejí hodnotu 31,2 stupně Celsia.

„Teplotní výkyvy tedy nejsou nové. To, co je pozoruhodné, je ale skutečnost, že vysoké teploty přichází na začátku měsíce. Je to předčasná a intenzivní vlna,“ řekl meteorolog Etienne Kapikian. Současnou situaci považuje za jasnou známku globálního oteplování.

V úterý ale teplé počasí na jihu Francie utne příchod bouře Hervé. Silný severní a severozápadní vítr přinese výrazné ochlazení a místy také srážky. Například v Tarbes, kde bylo ještě v pondělí odpoledne 25 stupňů Celsia, hlásí předpověď na úterý teplotní maximum o 14 stupňů nižší.

Horko ve Švýcarsku i Itálii

Podobně nezvykle teplé počasí panovalo také v dalších evropských zemích. Teplý jižní fén přinesl zcela výjimečné teploty také do Itálie. Turín a Cuneo v severozápadní části země měly teploty téměř 27 stupňů Celsia, což jsou pro tuto oblast historické rekordy. Španělská Valencie zaznamenala teplotu 28,4 stupně Celsia, Santanader 27,8 stupně Celsia.

Únor je ve Švýcarsku spojený s lyžováním a sněhem, ale také v jeho jižních částech panovaly letní teploty: ve městě Grono naměřili 23,9 stupně Celsia.

Vysoké teploty hlásilo celé Středomoří a většina Balkánu, s výjimkou nížin, kde inverze držely teploty o něco níže.