Makovice olomouckého Červeného kostela ukrývala i více než stoleté předměty, nyní poputují do trezoru

Především dobové dokumenty a noviny skrývalo kovové pouzdro, které v pondělí vyjmuli z makovice rekonstruované věže Červeného kostela v centru Olomouce. Nejstarší archiválie pocházely ze začátku dvacátého století a nejmladší pak z konce osmdesátých let minulého století, kdy byl tento kostel zatím naposled rozsáhle rekonstruován. V pouzdru byly uloženy i mince či více než tři desítky let staré fotografie.

„Byly tam doklady z období vzniku založení kostela a jeho výstavby. Především doklad o položení základního kamene z roku 1901, pak také dobový německý tisk, který vycházel v Olomouci. Byly tam i vídeňské noviny,“ řekl Miroslav Koudela ze Státního okresního archivu v Olomouci, který letité předměty z pouzdra opatrně vytahoval.

Pouzdro skrývalo také doklady o činnosti německé evangelické církve v Olomouci a pamětní zápis, který připomínal její historii od šedesátých a sedmdesátých let devatenáctého století až do zahájení stavby Červeného kostela. „Byly tam i dokumenty z období předchozí rekonstrukce kostela v roce 1988. Hlavně dobový tisk, docela pěkné fotografie a pak i mince a pamětní medaile vědecké knihovny vydaná v roce 1966,“ podotkl Koudela.

Otevření pouzdra nalezeného ve věži Červeného kostela v Olomouci
Zdroj: Petr Běhal/ČTK

Počítačovou disketu pouzdro neukrývalo

Před otevřením schránky odborníci spekulovali, že bude skrývat počítačovou disketu, která měla být dokladem nástupu moderních datových médií na konci osmdesátých let minulého století. „Nakonec ji tam naši předchůdci nedali. Zase až tam moc překvapivých věcí tam tedy nebylo,“ uvedl Koudela. Podle něj jsou ale cenné dokumenty týkající se založení kostela a svůj význam mají i soubory dobových fotografií, na kterých je zachycen Červený kostel i přilehlá část centra Olomouce.

Červený kostel, jehož stavba byla dokončena v roce 1902, je 55 metrů vysoký. Od roku 1956 byl využíván jako sklad knih Vědecké knihovny v Olomouci. V roce 2019 byly knihy převezeny do nového archivu v okrajové části města a od loňského podzimu je rekonstruován. Dvouletou opravu připravilo hejtmanství. Stát má zhruba 140 milionů korun.

Schránka půjde do trezoru

„Nyní, v rámci největší rekonstrukce Červeného kostela od doby jeho založení, bude kovová schránka s dobovými dokumenty na čas přemístěna a bezpečně uložena v trezoru depozitáře knihovny,“ uvedla ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Tichá.

Krajský úřad podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) připravuje plán využití Červeného kostela, který by měl sloužil například ke kulturním účelům. Snaží se najít dotační zdroje, aby nákladnou rekonstrukci nemusel platit pouze ze svého rozpočtu.