Výstava Na křídlech svobody otevřela dosud nepřístupnou uličku v centru Prahy

Události v kultuře: Výstava Na křídlech svobody (zdroj: ČT24)

Třicáté výročí pádu komunismu a padesát let od smrti Jana Palacha připomíná v centru Prahy výstava Na křídlech svobody. Italští a čeští streetartoví umělci vytvořili díla, která se věnují těmto historickým milníkům a tématu svobody. Expozice současně otevřela dříve nepřístupnou uličku v blízkosti Velvyslanectví Italské republiky.

V lednu 1969 zemřel na následky rozsáhlých popálenin student Jan Palach. V únoru téhož roku na sebe vzal úděl živé pochodně další student Jan Zajíc, který stejně jako jeho předchůdce protestoval proti situaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Od těchto tragických událostí letos uplynulo rovných 50 let.

Na letošní rok zároveň připadá 30 let od události roku 1989, které znamenaly pád komunistického režimu. Nadace Eleutheria proto ve spolupráci s italským velvyslanectvím oslovila mladé streetartové umělce, aby se pokusili vyjádřit ve svém díle důležitost hodnoty svobody a povinnosti každého občana svobodu hájit a chránit.

Plamen jako symbol smrti i života

Jedním z vybraných umělců je David Strauzz, který se narodil v Kanadě Čechoslovákům, kteří tam v sedmdesátých letech emigrovali. Svoboda je tak důležitá pro celou jeho rodinu. V Praze se výtvarník usadil před několika lety. Maluje poloabstraktní portréty, které v sobě skrývají krátké věty s poselstvím jako „Svoboda není jen pro bohaté“.

Italský streetartista s přezdívkou Solo žije v Římě. Příběh studentů Jana Palacha a Jana Zajíce, neznal. Zaujal ho natolik, že oběma své dílo věnoval. „Zobrazil jsem ty mladíky, kteří se rozhodli pro to, pro co se rozhodli, v objetí s jejich partnerkami. Zobrazil jsem moment jejich rozloučení společně se smrtí, která je přítomná,“ říká.

Pražského výtvarníka Jakuba Uksu ovlivnilo samotné místo, kde se výstava koná. Malostranská ulička se starými lucernami mu vnukla nápad na plamen jako symbol smrti i života. „Jan Palach i Jan Zajíc se upálili, takže plamen život bral, ale zároveň ten čin nějakým způsobem rozhýbal dění, tedy něco oživil,“ uvažuje Uksa.

Osvobozená ulička

Výstava Na křídlech svobody spojila dohromady celkem osm výtvarníků, kteří začínali na ulici. Za Itálii jsou to kromě Sola také umělci známí jako Er Pinto, Diamond a Yest, za Českou republiku pak David Strauzz, Jakub Uksa alias OBIC, Toy Box a I-am-Rushdog.

Expozice symbolicky osvobodila také místo v centru Prahy, které bylo 25 let zavřené a nepřístupné. Díky výstavě se pro veřejnost otevřela ulička mezi Nerudovou ulicí a Zámeckými schody, která je pokračováním Thunovské ulice v bezprostřední blízkosti Velvyslanectví Italské republiky na Malé Straně. Výstava bude otevřena do 3. října.