Čertí brko dopsalo pohádku Marka Najbrta. Do kin se dostane za rok

Padla poslední klapka Čertího brka (zdroj: Punk Film (Amálie Kovářová))

O víkendu padla poslední klapka nové pohádky Čertí brko, kterou natáčel režisér Marek Najbrt. Do pekla přivedl herce Ondřeje Vetchého nebo Jana Cinu. Koproducentem filmu je Česká televize.

Čertí brko, které dalo název celé pohádce, zapisuje v pekle lidské hříchy. Když ale brko na pekelné pobočce v městečku Pytlov přestane fungovat, Lucifer vyšle mladého čerta Bonifáce, aby doručil nové. Jenže to mu vzápětí místní šejdíř ukradne, což spustí řetěz událostí, během nichž se Bonifác musí vypořádat s pytlovskými vychytralci a podvodníky. A také pomoci samotnému Luciferovi.

Peklo podle scénáře Roberta Geislera a Tomáše Hodana je odlišné od vžitých pohádkových představ. Připomíná spíše úřad. „V našem příběhu existuje ústřední peklo s Luciferem a další podpekla, což jsou jakási detašovaná pracoviště, jako když máte v malém městě policejní stanici, a tato podpekla řeší hříšníky v daném okrsku,“ upřesnil Marek Najbrt.

Pekelnou lokaci pro natáčení našli filmaři například v bývalém kaolínovém dole v Nevřeni. Točilo se i v Ledči nad Sázavou, Chrustenicích nebo Doksanech, poslední klapka padla na Slovensku.

Judit Bardos a Jan Cina v pohádce Čertí brko
Zdroj: Punk Film/Marek Novotný

„Moc bych přál téhle pohádce, aby se zařadila mezi ty, na kterých jsme vyrostli a které jsme milovali a neseme si je v sobě po celý život,“ doufá filmový Lucifer, tedy Ondřej Vetchý. Zda si Čertí brko diváci oblíbí, zjistí tvůrci až v listopadu příštího roku, na kdy je naplánována premiéra.