Absolutním vítězem Českého slavíka je Karel Gott, mezi kapelami uspěl Ortel

Absolutním slavíkem 2015 a současně i Zlatým slavíkem se stal Karel Gott. Osobně převzal i speciálního Platinového slavíka. Jeho účast na slavnostním vyhlašování byla ze zdravotních důvodů do poslední chvíle otazníkem. První místo v kategorii zpěvačka patří Lucii Bílé, v kategorii kapel skupině Kabát. Stříbro získala kontroverzní kapela Ortel a její frontman Tomáš Ortel získal i třetí místo v kategorii zpěvák.

„Mám prostě rád ty chvíle napětí, kdy se do poslední chvíle čeká na jméno vítěze. To se jen tak neomrzí. Tak jsem si řekl - tam nesmíš chybět ani tentokrát. Proč by ses měl připravit o tu chvíli radosti. Co kdyby to náhodou dopadlo,“ uvedl při projevu Karel Gott.

Karel Gott na slavnostním předávání cen ankety Český slavík
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Druhé místo v kategorii zpěváků získal Tomáš Klus, třetí místo Tomáš Ortel. Na druhém místě v kategorii zpěvačka skončila Lucie Vondráčková, třetí byla Ewa Farna.

Mezi skupinami zvítězil už podesáté Kabát. „O to větší radost, o to větší dík fanouškům,“ řekl zpěvák kapely Josef Vojtek. Na druhém místě je skupina Ortel, která je spojována s krajní pravicí. Její frontman Tomáš Ortel označil kritiku kapely, která ve svých textech často vystupuje proti menšinám, za „štvavou kampaň“. Na bronzové příčce se stejně jako loni umístila kapela Kryštof.

V kategorii zpěvaček zvítězila Lucie Bílá
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Jako první z dalších kategorií převzala ocenění slovenská skupina No Name, a to v kategorii Slavíci bez hranic. Nejstreamovanější českou skladbou je Toulavá od Sebastiana. Hvězdou internetu i Objevem roku se stala skupina Slza. Vyhlašování výsledků 50. ročníku ankety probíhalo ve Státní opeře Praha.