Nejlepší soudobá vážná skladba je modrá, čistá a křehká

Praha  - Hlavní cenu pátého ročníku hudební soutěže Nuberg o nejúspěšnější dílo soudobé vážné hudby premiérované loni Orchestrem Berg získal Ondřej Štochl s kompozicí Modrá - čistá a křehká. Vítězná skladba zazní 5. března na zahajovacím koncertě nového cyklu 8xBerg 2012.

„Příběh by se dal shrnout do pár slov: Chcete udělat něco důležitého, pozitivního, poctivého, a když přistoupíte k realizaci, tak se ve vás začne něco bránit,“ představil svou skladbu Modrá - čistá a křehká Ondřej Štochl, který působí jako pedagog na Konzervatoři Jana Deyla.

Přávě kvůli čisté duši nezkažené dospělým světem nesvěřil houlosvý part profesionálnímu hudebníkovi, ale dvanáctileté Tereze Horákové, jejíž hra překvapila i mezinárodní porotce.

O přízeň mezinárodní poroty i veřejnosti usilovalo šest mladých tuzemských autorů. Vedle vítězů to byli Roman Pallas (Valčík na uvítanou), Jan Trojan (La cena en el fin del mundo / Večeře na konci světa), Michal Nejtek (Heart in Darkness), Jana Vöröšová (4 haiku) a Jan Dušek. Ten si za dílo Dítě ghetta - hudba k němému filmu ondesl cenu veřejnosti.

I jeho skladba zazní 5. března na koncertě Orchestru Berg v pražském Lichtenštejnském paláci. K soutěži také vyšla nahrávka a soutěžní skladby jsou navíc k přehrání na stránkách Orchestru Berg.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Orchestr Berg si při vzniku v roce 1995 dal závazek uplatňovat méně běžnou dramaturgii a propagovat méně známé tituly z oblasti „mimo hlavní proud“. Jeho členové se také angažují v komorní a sólové hře. Soutěží chce Berg nejen upozorňovat na mladé skladatele, ale také navnadit veřejnost k poslechu nových skladeb.