Polsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí i masa. Bráníme své rolníky, vysvětlil Kaczyński

Polská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl to za přítomnosti premiéra Mateusze Morawieckého a nového ministra zemědělství Roberta Teluse. Na dovoz levného ukrajinského obilí si stěžují zemědělci i v dalších středoevropských zemích.

„Vláda dnes (v sobotu) přijala nařízení, které zakazuje dovážet do Polska obilí a také desítky jiných druhů potravin,“ řekl Kaczyński podle serveru Onet. Současně ujistil, že Polsko zůstává spojencem Ukrajiny a bude ji podporovat ve válce s Ruskem. 

„Ukrajinu budeme podporovat. Ale cílem dobré vlády je především podporovat vlastní občany. Je také v zájmu Ukrajiny, aby v Polsku nevypukla krize,“ cituje Kaczyńského web deníku Gazeta Wyborcza. „Polské rolníky musíme bránit. A ubráníme je,“ zdůraznil. Rolníkům také slíbil minimální výkupní ceny a dotace na hnojiva. 

Předvolební téma

Obilí z Ukrajiny, které se po začátku ruské invaze kvůli zablokovaným černomořským přístavům začalo převážet pozemní cestou přes Polsko a další země, zaplavilo trhy těchto tranzitních zemí. Mělo přitom pokračovat do zemí v Africe a na Blízkém východě, které jsou ohroženy nedostatkem potravin. Polští zemědělci už od loňského léta upozorňovali, že produkce z Ukrajiny sráží cenu a oni jí nejsou schopni konkurovat.

Problém s dovozem ukrajinských potravin je pro Kaczyńského stranu Právo a spravedlnost citlivou záležitostí, protože Polsko čekají letos na podzim parlamentní volby a strana nechce přijít o voliče z řad zemědělců.

Portál gazeta.pl napsal, že Kaczyński, který je neoficiálně nejvlivnějším politikem v Polsku, se v sobotu navzdory protestům zemědělců vypravil na venkov. Pro setkání s voliči si ale vybral obec Lyse na severu Mazovského vojvodství, v oblasti, kde se nepěstuje obilí, ale kukuřice. Krize kolem dovozu ukrajinského obilí se této obce proto netýká.

Zákaz platí do začátku prázdnin

Zákaz dovozu platí od soboty. Podle nařízení, které zveřejnil ministr rozvoje a technologií Waldemar Buda, se počítá s platností zákazu do 30. června, uvedla televize TVN 24. V příloze nařízení je vyjmenováno zboží, které je zakázáno dovážet. Seznam obsahuje obilí, cukr, sušená krmiva, semena, chmel, len a konopí, ovoce a zeleninu, vína, hovězí a telecí maso, drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky, vejce a včelí produkty. 

Ministr zemědělství Telus řekl, že polská vláda ukrajinskou stranu o chystaném zákazu informovala v pátek. „Chápeme, že polští zemědělci jsou v těžké situaci, ale situace ukrajinských rolníků je ještě těžší,“ reagoval ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. „Ukrajinští zemědělci mají ohromné ztráty, kvůli ruským minám umírají na polích.“

Solskyj dále připomněl, že před týdnem se s Telusem dohodl, že pšenice, kukuřice, slunečnicová semena a řepka budou do 1. července přes Polsko jen převáženy. Solskyj doufá, že na schůzce naplánované na pondělí s Telusem dokáže vyřešit sporné otázky a že bude možné obnovit tranzit ukrajinského obilí přes polské území.

Slovensko tento týden zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví.