Vláda nemá na rozhazování. Bude muset zvýšit daně, myslí si Matesová

Interview ČT24 – Jana Matesová (30. 3. 2023) (zdroj: ČT24)

Česko letos čeká podle zprávy OECD mírná recese, HDP klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací. Podle ekonomky Jany Matesové znamená vysoká inflace pro Českou republiku jednoznačně horší zprávu. Myslí si, že výdajová politika vlády je velkorysá, peníze ale na to nejsou. Kabinet tak bude muset zvýšit některé daně, uvedla Matesová v Interview ČT24.

„Bez drobné recese nelze zkrotit inflaci, ale vysoká inflace je velmi špatná pro ekonomiku,“ uvedla Matesová. Podle ní až s odstupem času lidé uvidí, co způsobí. „Přestanou věřit v úspory, přijdou o peníze,“ dodala.  

Ekonomka vysvětlila, že z makroekonomického hlediska existuje přímá souvislost mezi úsporami a možnostmi investic. „Investice jsou velký motor ekonomiky čili je potřeba mít prostředky na investování, aby ekonomika rostla,“ popsala. 

V případě chování České národní banky uvedla, že její úlohou je bojovat proti vysoké inflaci. Upozornila také na napjatý trh práce, který způsobuje tlak na růst mezd. „To recykluje inflaci, a to se pak točíme v kruhu,“ doplnila Matesová.  

Zvyšovat daně?

Česká republika s obrovským strukturálním deficitem veřejných financí se nemůže podle ekonomky jen výdajově proškrtat k vyrovnanému rozpočtu. „Bude potřeba zvyšovat i daně, spotřební i jiné daně, třeba DPH. Velmi snadno se inkasují spolehlivě, to je vždycky oblíbená volba všech,“ uvedla Matesová. 

Vláda bude muset podle ní také sáhnout na příjmové daně. „Je potřeba část daní vrátit. Nějakým způsobem se budou muset zvyšovat i daně z příjmů, asi progrese je rozumná cesta,“ poznamenala s tím, že největší prostor je bohužel právě u příjmových daní. 

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) chce kabinet ročně snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba o 70 miliard korun. „Já myslím, že to bude potřebovat dvě věci. Jednak nepodléhat tlakům a argumentům opozice, která by na všechno dávala, ale český stát na to skutečně nemá a dopadl by velmi špatně. My opravdu v tuto chvíli jdeme po řecké cestě, a to není jedno číslo, řecká cesta je návyk, že na všechno, kde si můžeme dovolit vymyslet velmi sociálně citlivé a morálně ospravedlnitelné zdůvodnění, tak stát má dát peníze, ale na to nemá. Bude muset odolávat těmto tlakům a bude muset sáhnout na daně,“ vysvětlila Matesová.