Stanjura plánuje zrušit některé daňové výjimky, například zvýhodnění odborových příspěvků

Události: Daňové výjimky (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhuje zrušit daňové zvýhodnění odborových příspěvků, zjistila Česká televize. Zhruba půl milionu lidí si nyní touto formou snižuje daňový základ až o tři tisíce ročně. Resort to považuje za nesystémové stejně jako dalších zhruba deset daňových výjimek, které chce ukončit.

„Já jsem samozřejmě pro co největší počet zrušených daňových výjimek,“ uvedl Stanjura s tím, že mezi navrženými je rovněž členský příspěvek odborářů.

Koaliční strany považují možnost odečíst si z daňového základu příspěvky odborů za přežitek a chtějí díky jejímu zrušení ušetřit ročně desítky milionů.

„Je to výjimka, která je poměrně nesystémová. Asi je těžko vysvětlitelné, proč tuto výjimku mají jen právě a pouze odbory,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. S tím souhlasí i místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). „Nepřipadá nám to spravedlivé vůči jiným organizacím,“ podotkla.

Také podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) není důvod, aby to bylo daňovou výjimkou. „Pokud člověk chce být odborář, tak si prostě členský příspěvek zaplatí.“ 

Nesouhlasí odbory ani opozice

Premiér Petr Fiala (ODS) na pátečním odborářském sjezdu o možnosti zrušení daňové výjimky pro odbory nemluvil a zaměřil se na témata spolupráce; odbory s plánovanou změnou nesouhlasí. „To je neúcta nejen k odborům, ale k sociálnímu dialogu jako takovému. Ten pohár už začíná pomalu přetékat s těmi různými kapkami v poháru,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Také sněmovní opozice by ráda daňovou výhodu pro zhruba půl milionu odborářů zachovala. „Ať to projednává tripartita, je potřeba posoudit, aby to neohrozilo chod odborů,“ poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) zrušení výjimky rozpočet nezachrání. „Je potřeba podporovat tyto organizace, aby se postavily za naše zaměstnance a hájily jejich práva.“

Na zrušení slevy na nepracující manželku či manželka se koalice neshoduje

Konec odpočtu pro členy odborů má v koalici podporu. Naopak na už ohlášeném zrušení daňové slevy na nepracující manželku či manžela se zatím vládní strany neshodují, změnou by se ušetřilo půl miliardy ročně. 

„Je to jedna z navržených výjimek, máme jich deset nebo jedenáct, uvidíme, kam debaty dospějí,“ uvedl Stanjura. 

Tento plán ale nyní zpochybnili lidovci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) trvá na tom, aby tuto daňovou slevu mohli dál využívat třeba rodiče malých dětí nebo lidé, kteří pečují o nemocné členy rodiny. „Je to pro nás jako pro KDU-ČSL velmi problematický návrh, já jsem připravený diskutovat o některých parametrech, ale nechtěl bych, aby se sleva na manžela nebo manželku rušila úplně plošně,“ uvedl. 

Podobně se vyjádřila i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Chceme principiálně, aby se věci napravily tak, aby se práce vždy vyplatila,“ uvedla.

Vláda by chtěla do sněmovny poslat návrh na zrušení některých daňových výjimek během května. Poslanci by o něm mohli definitivně rozhodnout na podzim.