Průměrný důchod by měl při mimořádné valorizaci v červnu vzrůst historicky nejvíce

Události: Valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Vysoká inflace znovu výrazně zvýší důchody. Podle aktuálně platného zákona má při mimořádné valorizaci v červnu vzrůst průměr o 1770 korun, což je nejvíce v historii. ČT částku spočítala z pátečních údajů o tempu zdražování. Pro vládu by to znamenalo vydat na penze jen tento rok dalších 34 miliard. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) to zatím nechtěl komentovat, minulý týden ale řekl, že kabinet kvůli letní valorizaci zákon měnit nebude.

Zatím platí jednoduchá rovnice: větší penze – větší přidání. „Na rovinu, asi nedokážeme změnit parametry u této mimořádné valorizace, která nám nastane s vysokou pravděpodobností v červnu,“ sdělil Jurečka. „Tady jsou principy legitimních očekávání,“ doplnil.

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) by se Starostové rádi zabývali nepoměrem mezi nízkými a vysokými důchody.

„Nízké důchody zvyšují o málo peněz a vysoké o více. My bychom rádi tento nepoměr – otevírající se nůžky – nějakým způsobem upravili,“ uvedla s tím, že případná úprava ještě pro červnovou valorizaci bude předmětem vyjednávání. 

Opozice to podporuje, chce ale rovnoměrné navýšení

Opoziční strany další mimořádné zvýšení podporují. I podle nich by se to ale mělo dít rovnoměrněji. „Ti, kteří mají opravdu nejnižší starobní důchody, tak dostanou nejméně, a vlastně jim to z hlediska inflace, která je teď přes sedmnáct procent, pomůže nejméně,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka.

Také místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD) je pro rovnoměrnější navýšení. „Přidává se z procentuální zásluhové části, my dlouhodobě prosazujeme a říkáme, aby se přidávalo všem o stejnou částku,“ uvedla.

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a odpovídá deseti procentům průměrné mzdy. Letos činí 4040 korun. V zásluhové procentní části se pak odráží odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se podle zákona o důchodovém pojištění zvedá procentní díl.

Mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž přírůstek indexu cen za sledované období překročí hranici pěti procent. Tentokrát se počítá od loňského července do letošního ledna.

Údaje o lednové inflaci zveřejnil v pátek Český statistický úřad. Spotřebitelské ceny se od prosince zvedly o šest procent. Meziročně se navýšily o 17,5 procenta. Přírůstek od loňského července do letošního ledna činí sedm procent.