Vývoj umělé inteligence doprovázejí závody ve zbrojení, říká šéf úřadu pro kyberbezpečnost

Řehka: Sítě 5G budou páteř ekonomiky (zdroj: ČT24)

Technologie se staly nástrojem geopolitiky a při vývoji umělé inteligence v současnosti vedou Spojené státy a Čína závody ve zbrojení, které se dají srovnat se sovětsko-americkým soupeřením v čase studené války. V Událostech, komentářích to prohlásil ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka.

Otázkám technologií, jejich bezpečnosti a potenciálního zneužití se věnovala expertní mezinárodní konference zaměřená na rizika 5G sítí, kterou pořádal NÚKIB a které se (kromě obdobných zahraničních institucí) zúčastnilo třináct set odborníků z dvaceti zemí světa.

„5G infrastruktura bude vytvářet páteř, na které poběží celá naše digitální ekonomika. Když nebude vystavěná tak, aby byla bezpečná, tak nám vlastně nemusí fungovat nic. Je to naprosto zásadní,“ komentuje Řehka její strategický význam. Právě NÚKIB zodpovídá za mechanismus, který má posuzovat (a případně omezovat) rizika spojená s dodavateli 5G sítí.

Rizika

Jako potenciálně nebezpečná se v této souvislosti diskutuje čínská účast, a ačkoliv Řehka uvádí, že „regulátoři nemohou zabíjet tržní princip“, tedy přehlížet ekonomické parametry, současně dodává, že napříč odbornou komunitou panuje shoda, že stát musí mít kompetenci do 5G projektů zasahovat a hodnotit jejich netechnické aspekty, jako jsou například bezpečnostní rizika. Digitální revoluci totiž poznamenává i soupeření velmocí, které v technologiích spatřují pole strategické převahy.

„Západ a zejména Spojené státy mají v řadě oblastí stále převahu, ale je pravda, že země jako Čína je dotahují. A je fakt, že jsou dnes technologie více a více nástrojem geopolitiky a že v některých technologiích, například ve vývoji umělé inteligence, v podstatě probíhají závody ve zbrojení,“ poznamenává šéf NÚKIB a situaci přirovnává k sovětsko-americké rivalitě v padesátých a šedesátých letech.

Téma je o to delikátnější, že Česku – na rozdíl od USA s tamním Microsoftem či Amazonem – chybí domácí technologické společnosti, se kterými by v digitální oblasti spolupracovalo, a partnerství se soukromým sektorem je tak i partnerstvím přeshraničním.

Otevření očí

V zavádění 5G sítí země podle Řehky v současnosti kulhá za vývojem. O významu digitálního prostředí a kyberbezpečnosti podle něj ale českou společnost paradoxně pomohla přesvědčit pandemie koronaviru.

„Tím, jak se všichni museli přesunout do kyberprostoru – od dětí ve škole přes nakupování – tak si lidé začali uvědomovat, jak je společnost na technologiích závislá. Bylo to otevření očí, které nám pomohlo,“ dodává.