Škoda Auto v neděli večer obnoví výrobu ve většině provozů. Noční směny se zatím nevrátí, řekl odborový předák

Automobilka Škoda Auto v neděli večer obnoví po odstávce produkci ve většině výrobních provozů, řekla mluvčí automobilky Kamila Biddle. Důvodem přerušení prací byl nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Odborový předák zaměstnanců automobilky Jaroslav Povšík ale České televizi řekl, že noční směny se zatím nevrátí.

„Většina výrobních provozů společnosti Škoda Auto obnoví výrobu po dvoutýdenní odstávce v neděli, tedy dnes, počínaje noční směnou od 22:00,“ řekla Biddle.

Výjimku při odstávce tvořila jedna linka v Kvasinách. Firma se během ní soustředila na dokončení zhruba deseti tisíc rozdělaných vozů. Dlouhodobě se počet nedodělaných vozů pohyboval mezi třiceti a padesáti tisíci.

Odborový předák Povšík ale upozornil, že noční směny se zatím nevrátí. Dodal, že kvůli snížení výroby se zpět do práce nevrátí část agenturních pracovníků. „Nepojedeme naplno, budeme vyrábět méně, ale tím nebudou ty celosměnové odstávky. A nebudou žádné práce přesčas,“ uvedl. Doplnil, že už firmě začaly chodit čipy z Malajsie. „Bylo sedm set zaměstnanců přímých, kteří měli skončit, zejména agenturní, ale teď je to něco kolem stovky,“ upřesnil. 

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto zůstávali doma za osmdesát procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Náhrada mzdy tak zhruba odpovídá dennímu výdělku a dostávali ji také agenturní zaměstnanci.

Automobilka již dříve avizovala, že kvůli kritickému nedostatku je ohrožena výroba nových automobilů pravděpodobně až do konce roku.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než sto trzích.