Česká spolupráce s Tchaj-wanem se má rozšířit v kyberbezpečnosti i zdravotnictví

UDÁLOSTI: Česko prohlubuje spolupráci s Tchaj-wanem (zdroj: ČT24)

Probíhající návštěvu tchajwanské delegace v Praze doprovází setkání obchodníků, diplomatů i politiků na nejvyšší úrovni a obě země již také podepsaly pět nových memorand, která mají rozšířit spolupráci ve vědě, zdravotnictví, strojírenství nebo kybernetické bezpečnosti. Prohlubování česko-tchajwanských vztahů kritizuje Čína, která ostrovní stát považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Šestašedesátičlenná tchajwanská delegace přijela do Česka v rámci pravidelných bilaterálních hospodářských konzultací, které jsou pořádané od roku 2016 ve spolupráci s českým ministerstvem průmyslu a obchodu.

V pondělí zástupci Česka a Tchaj-wanu uzavřeli pět nových memorand, která mají rozšířit jejich spolupráci v internetové bezpečnosti, ve vesmírném průmyslu, ve vývoji technologií katalyzátorů nebo v přesném strojírenství. „Je tady obrovský potenciál a jenom je k tomu potřeba najít politickou odvahu a ochotu,“ konstatoval senátor Pavel Fischer (nezávislý). 

Ambici proniknout na asijský trh neskrývá například aliance pěti českých firem, která stojí za projektem šestipásového robota vhodného pro čištění vodovodních řadů, ropovodů, plynovodů nebo vzduchotechniky. Na Tchaj-wanu by tuto technologii mohli podle statutárního ředitele StemCon, Pipelines & Technology Alliance Vladimíra Glase využít ve vodárenství a v technické infrastruktuře. 

Čipy i pandemie

Vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Liang-Ruey Ke vidí možnosti spolupráce v oblasti zelené energetiky nebo nanotechnologií. Mezi obory, ve kterých by tchajwanské společnosti mohly v Česku a v Evropě investovat, patří i výroba nedostatkových čipů. 

Úterní jednání tchajwanského ministra pro vědu a technologie Wu Cung-conga a senátora a bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše (za STAN) se soustředilo také na postup a možné pokračování spolupráce obou zemí ohledně epidemie covidu-19. Tchaj-wan Česku v době koronavirové krize mimo jiné daroval zdravotnický materiál.

„Shodli jsme se, že spolupráce musí pokračovat i nadále, hlouběji a ve všech ohledech,“ prohlásil tchajwanský ministr. „Pevně věřím, že čelit výzvám v době pandemie a transformace v postpandemické době můžeme pouze skrze spolupráci.“

Nelibost Pekingu

Návštěvu tchajwanské delegace v České republice v úterý opět kritizovalo čínské velvyslanectví v Praze, které vyjádřilo nesouhlas s navazováním oficiálních styků s tamními představiteli. Peking považuje Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii, třebaže je ostrov fakticky nezávislý, a známky bilaterálních diplomatických styků Tchaj-peje a Evropy nese krajně nelibě.

Ve středu se s tchajwanským ministrem zahraničních věcí Josephem Wu nicméně setká jak předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), tak pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kteří loni Tchaj-wan navštívili – a v Senátu se plánuje i další tchajwanská cesta.