Samosprávy se státem sdílí časy dobré i špatné, řekl k rozpočtu a daním Faltýnek

OVM: Diskuse o daních, rozpočtu a Dukovanech (zdroj: ČT24)

Návrh daňových změn a návrh státního rozpočtu na příští rok budou řešit poslanci a senátoři v příštím týdnu. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška je rozpočet mrtvým dokumentem, člen sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) kritizuje, že návrh tvoří masivní dluh a Česko by podle něj vydrželo měsíc rozpočtového provizoria. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek věří, že v Senátu dozná daňový balíček rozumných změn. Kraje a obce podle něj musí se státem sdílet dobré i špatné časy. V Otázkách Václava Moravce hosté hovořili také o cestě hradního poradce Martina Nejedlého do Ruska.

Dolejš je dle svých slov zvědavý, jak hlasovací blok ANO, ODS a SPD, který zajistil zelenou pro poslanecký návrh Andreje Babiše (ANO), zareaguje na případnou senátní verzi daňových změn. „Tomuto bloku jde primárně o snížení daní, ať to bolí, jak to bolí. To bychom nechali jejich odpovědnosti, naše koncepce daňová a rozpočtová je jiná,“ říká Dolejš.

Připomíná, že komunističtí poslanci v minulých letech pro návrhy rozpočtů ruce zvedali, nyní ale vnímají rozpory, za problematické považují vypnutí dluhových brzd a nechtějí podporovat návrhy, které trvale sníží veřejné finance.

Dle Bartoška kabinet postupuje chaoticky a nekompetentně, o rozpočtu nyní prý nemá cenu jednat, protože ještě není jasné, jak bude daňový balíček vypadat. Zdůrazňuje, že snižování daní je vždy dobře, jelikož to znamená, že peníze zůstávají v rodinách, současný návrh se mu ale nezamlouvá: „Zrušení superhrubé mzdy pomáhá především lidem s vyššími příjmy,“ podotýká místopředseda KDU-ČSL s tím, že vláda „hodila pracující rodiče s dětmi přes palubu“.

Dopady daňového balíčku
Zdroj: ČT24

Právě rodinám chce Bartošek pomoci skrze vyšší slevu na poplatníka. Zároveň ale volá po kompenzaci pro obce a kraje skrze příspěvek na občana či úpravu rozpočtového určení daní. „Nemůžeme nechat ve štychu obce a kraje a nemůžeme nechat ve štychu rodiny s dětmi,“ shrnuje poslanec.

Faltýnek se podle svého vyjádření podivuje, že v době, kdy mají lidé problémy s příjmy, se všichni křečovitě brání občanům peníze dát. Připouští, že dopady na rozpočet budou daňové změny mít a zasáhne to i samosprávy. „Jde o sdílené daně. Sdílíme v dobách dobrých plusy, v dobách špatných minusy,“ konstatuje.

Přesto Faltýnek mluví o potřebě o změnách diskutovat. „Musíme najít kompromis, aby peníze dostali především občané, ale aby byly kompenzovány obce a kraje,“ předesílá s tím, že věří, že senátoři materiál ze sněmovny schválí s rozumnými úpravami.

Mrtvý rozpočet, měsíční provizorium Česko přežije

Dolní komoru parlamentu v týdnu čeká druhé čtení zákona o státním rozpočtu na příští rok. Vládní návrh se střetává s kritikou. Dolejš mu vyčítá, že vytvoří masivní dluh, který posléze bude třeba splatit. „Jestliže se vyšroubujeme v roce 2023 na tři biliony a budeme to chtít umazat, tak buď budeme škrtat, nebo si půjčovat a roztáčet dluhovou spirálu,“ varuje.

Připouští možnost, že stát odstartuje příští rok v rozpočtovém provizoriu – k tomu by došlo, pokud parlament rozpočet neschválí. „Rozpočet je špatný a nereálný. Když ho neschválíme, budeme se minimálně měsíc pohybovat na ploše rozpočtového provizoria,“ uvádí poslanec s tím, že měsíc by stát zvládl takto fungovat. Dodává zároveň, že KSČM je připravena rozpočet podpořit, pokud vláda splní její požadavky.

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČT24

„Státní rozpočet na příští rok je mrtvý, nepravdivý materiál, který neodráží skutečnost,“ přidává se ke kritice lidovecký poslanec. Počítá s tím, že v únoru bude dolní komora diskutovat o změnách v zákoně. Vláda podle Bartoška roztlačila vagon z kopce a odšroubovala mu brzdy.

Faltýnek k diskuzi o rozpočtu a státním dluhu zdůrazňuje, že Česko bylo do roku 2019 premiantem mezi zeměmi Evropské unie, co se dluhu v poměru k HDP týče. „Naše veřejné finance jsou zdravé, podařilo se naší vládě výrazně snížit zadlužení. Přišel virus a všichni v Evropě skáčou,“ upozorňuje s tím, že sestavování rozpočtů provází dluhy i v dalších zemích.

Poslanci by mohli řešit Nejedlého cestu do Ruska

Poslanci by se také mohli zabývat cestou hradního poradce Martina Nejedlého do Ruska, kam vycestoval, aniž by bylo jasné, co v Moskvě hodlá řešit. Na úterní schůzi hodlá navrhnout zařazení bodu na program sněmovny Bartošek. Chce vědět, s jakým mandátem Nejedlý do Ruska jel, za jakým účelem, o čem jednal i kdo cestu hradí.

V Poslanecké sněmovně na Nejedlého cestu při projednávání zákona o Dukovanech upozornil pirátský poslanec Jan Lipavský, který vyzval ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby hradnímu poradci odebral diplomatický pas.

Bartošek zdůrazňuje, že zakázka dostavby jaderné elektrárny není pouze ekonomickou a energetickou otázkou, ale také otázkou bezpečnostní. Na tlaky Ruska a Číny na zapojení tamních firem opakovaně upozorňuje BIS. „Nemůžeme prodat naši bezpečnost a suverenitu,“ zdůrazňuje místopředseda lidoveckých poslanců.

Předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek nechtěl říct, jestli zařazení bodu podpoří. Upozorňuje na nabitý program sněmovny a hodlá se ptát kolegů.

„Primárně je to o vtahu mezi Černínem a Hradem, tam informace musí fungovat. Pokud nefungují, není jednotná zahraniční politika,“ podotýká Dolejš. Podle něj by bylo problematické, pokud by informace o Nejedlého cestě nedostal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Proto zatím nechce spekulovat a hodlá vyčkat na informace. Poslanec KSČM také míní, že diskuze o Dukovanech uhýbá, protože současný vládní návrh zákona definuje pouze obecná pravidla, nikoliv konkrétní podmínky tendru.