Zaměstnanci zřejmě budou platit nižší daně. ODS podpoří Babišovu variantu zrušení superhrubé mzdy

Událostí: ODS a superhrubá mzda (zdroj: ČT24)

Po čtvrtku je téměř jisté, že zaměstnanci budou od ledna platit nižší daně. ODS oznámila, že podpoří návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a na zavedení sazeb 15 a 23 procent z hrubých výdělků. A to i v případě, že to bude znamenat výrazné zvýšení schodku veřejných financí o víc než 80 miliard. Hnutí ANO a ODS mají ve sněmovně většinu. Podle občanských demokratů předseda vlády jen převzal jejich návrh.

„Jsme připraveni podpořit i ten pozměňovací návrh, který vychází z naší díly a z našeho programu. Je to pomoc zejména střední třídě, těm, kteří poctivě pracují, odvádějí daně, platí sociální a zdravotní pojištění,“ řekl předseda poslaneckého klubu a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to uvítala. „Je to skvělá zpráva pro 4,5 milionu zaměstnanců, dostanou díky tomu tisíce korun. Je to největší snížení daní, troufnu si říct, v novodobé historii.“

Kdo je také pro a proti

Návrh předsedy vlády podpoří kromě ODS i SPD, zjistila ČT. Předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura uvedl, že „naším jednoznačným cílem je, aby občanům zůstalo víc peněz v peněženkách a i díky tomu se nastartovala ekonomika.“

Naopak vládní ČSSD i další část opozice Babišův návrh kritizují. Vytýkají mu, že zadlužený rozpočet tím přijde o další desítky miliard korun.

„Z těch návrhů (Babišův a Hamáčkův) nepodporuji žádný, protože tou salámovou metodou je možné mnoho zbourat a nic postavit,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Spor nastavení sazeb po zrušení superhrubé mzdy se promítá i do chystaného daňového balíčku, který se projednává ve sněmovně odděleně od návrhu státního rozpočtu na rok 2021, přestože bude mít na vývoj veřejných financí výrazný vliv. 

Vládní koalice se však na navrhovaných sazbách neshodla, a tak premiér Babiš i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček navrhli dvě odlišné varianty.

Babišův návrh
Zdroj: ČT24
Hamáčkův návrh superhrubé mzdy
Zdroj: ČT24

Babiš navrhuje zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a u příjmů zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně doplnit sazbu 23 procent.

Hamáček obdobně navrhuje sazby 19 a 23 procent a zároveň zvýšit o 200 korun měsíčně daňovou slevu na poplatníka. Oba návrhy mají začít platit už od příštího roku.

  • Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů.
  • Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta má zůstat fakticky zachována.
  • Superhrubou mzdu zavedla od roku 2008 reforma, kterou prosadila vláda Mirka Topolánka (ODS).
  •