Spotřební daň snížit u nafty a zvýšit u cigaret, navrhl rozpočtový výbor

Události: Výbor navrhl změny v daňovém balíčku (zdroj: ČT24)

Spotřební daň z litru nafty by měla být od 1. ledna o korunu nižší. Naopak krabička cigaret by mohla kvůli zvýšení spotřební daně na tabák od příštího roku podražit až o osm korun. Obě změny ve středu do daňového balíčku prosadili poslanci sněmovního rozpočtového výboru. Potvrdit je ještě musí celá sněmovna. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s návrhy souhlasí.

Čeští přepravci upozorňují, že oproti konkurenci z okolních zemí mají při provozu kamionů vyšší náklady na naftu. Jedním z nich je například Václav Svoboda, provozní ředitel společnosti O.K. Trans, která provozuje 200 kamionů.

„Konkurence nás válcuje a právě spotřební daň je jedna z věcí, která vlastně tu konkurenci zvýhodňuje. Z Polska, z Maďarska, z Litvy, z Lotyšska, kde ta spotřební daň je samozřejmě nižší,“ uvedl Svoboda. 

Nafta by měla být levnější

Poslanci rozpočtového výboru ve středu navrhli snížit spotřební daň z litru nafty o korunu. „V dnešní době je potřeba jakákoli pozitivní podpora pro podnikatelské spektrum,“ zdůvodnil to první místopředseda ČSSD a místopředseda rozpočtového výboru Roman Onderka. 

Ministryně financí k tomu řekla, že jde o pozměňovací návrh, který resort podporuje. „Jsem ráda, že byl doporučen a že prošel,“ dodala Schillerová.  

  • Nižší daň z nafty
  • Vyšší daň z cigaret a zahřívaného tabáku
  • Zavedení stravenkového paušálu
  • Zrychlení odpisů
  • Zdroj: rozpočtový výbor sněmovny

Litr nafty dnes stojí v Česku 27,30 koruny. Z této ceny tvoří spotřební daň zhruba 11 korun. Zástupci petrolejářského průmyslu tvrdí, že i při snížení o korunu promítnou čerpací stanice nižší daň i do konečné ceny pro řidiče.

„Očekávám, že v současné době klesající poptávky po motorové naftě proti minulým obdobím si nikdo nedovolí nepromítnout sníženou zákonnou sazbu do konečné ceny motorové nafty,“ řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. 

Opozice očekávaný efekt zpochybňuje

Část opozičních stran ale snížení spotřební daně z nafty kritizuje. Domnívají se, že nižší daň ke snížení cen nepovede. „Z toho budou primárně profitovat majitelé čerpacích stanic, takže pro nás je ten postup vlády naprosto nesrozumitelný,“ zdůvodnil tento postoj místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

Místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová odkazuje na dosavadní zkušenosti. „Známe to, pokud se snižuje například DPH, většinou se neprojeví v ceně. A na druhé straně to opět může přinést výpadky příjmů státního rozpočtu.“

Státní rozpočet by kvůli korunovému poklesu daně z litru nafty přišel o téměř pět miliard ročně.

Za cigarety zřejmě lidé vydají více

Výpadek by mohlo z větší části vykrýt navrhované zvýšení spotřební daně z cigaret o šest korun na krabičku. V rozpočtovém výboru ho navrhla ODS. „Je pravda, že to navýšení bude prostě rychlejší nebo to zdražení, pokud to projde,“ řekl k tomu místopředseda ODS a šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.  

Rozpočtový výbor také v daňovém balíčku doporučil schválit i takzvaný stravenkový paušál nebo zrychlení firemních odpisů. To by se týkalo třeba firemních automobilů.

Poslanci projednají daňový balíček ve sněmovně ve druhém čtení během září. Hlasovat o něm budou v říjnu.