Restauratéři a hospodští žádají stát o pomoc. Navrhli Národní program pro gastronomii

7 minut
Události: Pomoc gastronomii
Zdroj: ČT24

Se žádostí o pomoc restauracím a hospodám se na stát obrátila Asociace malých a středních podniků a Český svaz pivovarů a sladoven. Společně navrhly Národní program pro gastronomii, který zahrnuje například nižší daň, dotace či legalizaci spropitného. Ministři už o tom začali jednat.

Tržby českých hospod a restaurací klesly za první pololetí o desítky miliard korun. Provozovatelé předpokládají pokračování tohoto trendu. Za celý rok by se tak mohly útraty zákazníků v meziročním srovnání snížit v případě katastrofického scénáře až o 80 miliard.

Limitovaný počet lidí u stolu platí v restauracích od pondělního zavedení nouzového stavu. Už od 24. září však pro všechny platí 22:00 coby zavírací hodina. Hostinští tvrdí, že dřívější zavírání je každý den připraví až o třetinu tržeb. Ale ani přes den se momentálně k běžným výdělkům nepřibližují. „Máme pokles kolem třiceti čtyřiceti procent,“ řekl restauratér Václav Vojíř.

Samotná gastronomie v Česku zaměstnává přes 150 tisíc lidí. Pro zachování pracovních míst by podle oborových asociací mohl pomoci národní program, o kterém už  jednají s vládou.

„Z úterní schůzky vypadlo plno různých návrhů, například daňových. Některé návrhy jsou v rozporu s bruselskými pravidly. Ale je třeba se na to podívat, jsou tam konkrétní věci, o kterých diskutujeme,“ řekl ke vzájemnému setkání premiér Andrej Babiš (ANO). 

Dojde k legalizaci spropitného?

Program je rozdělen na čtyři krátkodobá opatření a pět střednědobých. Do těch střednědobých patří i požadavek na legalizaci spropitného. To by mělo být příjmem zaměstnance, neplatil by z něj daně ani sociální odvody. Spolumajitel skupiny Hospodska a člen Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner sdělil agentuře ČTK, že si asociace nechala na jaře udělat rešerši na téma spropitného.

Podobnou definici, jako si ji přeje v Česku, má podle něj Rakousko, Německo, Irsko, Velká Británie a Irsko. V Německu a Rakousku se spropitné nedaní, ani se z něj neplatí odvody. Podobně je tomu v Rumunsku, kde jde ale jenom o spropitné pro zaměstnance restaurací a barů, v obou předchozích státech jde o spropitné ve všech oborech. V Spojeném království a v Irsku se daní, ale neodvádí se z něj pojistné.

Spropitné v tuzemsku není upraveno žádným právním předpisem. Podle loňského průzkumu STEM/MARK nechávají Češi v restauracích jako spropitné nejčastěji 20 až 40 korun. Deset procent z útraty personálu nechává jen každý pátý host, stejný podíl nechává spropitné větší než desetinu. Zhruba 70 procent lidí obsluhu odmění jen pár desetikorunami, třetina pak zaokrouhluje pouze na koruny.

Návrh na dočasné snížení daně

Krátkodobým opatřením by bylo například snížení DPH na stravovací služby na pět procent. A to dočasně do konce roku 2021. Už v létě takové opatření, s platností do konce letošního roku, zavedli například v Rakousku nebo Německu. 

„Existují sice názory, podle nichž tam k žádnému výraznému posílení sektoru díky tomu nedošlo, ale já si myslím, že je to o nějakém signálu vyslat sektoru konkrétní pomoc,“ soudí poslanec ODS Jan Bauer.

Vedle Prahy patří k nejvýrazněji postiženým regionům Karlovy Vary, ztráty ale hlásí restauratéři ze všech krajů. Propad se teď s novými opatřeními zrychlil.

Podobně to vidí například i v malé restauraci ve Velkém Březně. Manželé ji provozují už dvacet let. Hostů mají nyní sotva polovinu. „Mají strach. Spíš si volají pro jídlo s sebou na telefon, ale ta návštěvnost je menší,“ komentovala situaci Petra Pavlová z restaurace Adonis ve Velkém Březně. 

Pevně daná otevírací doba jim tady nevadí. Pro podniky ve větších městech je ale výrazným omezením. Asociace tak tlačí na její prodloužení alespoň do 23. hodiny. 

Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 tisíc pracovních míst, uvádí asociace. „Aktuální situace v gastronomii je bez přehánění kritická. Po lednu a únoru, které jsou tradičně nejslabší měsíce v roce, přišlo tříměsíční uzavření hospod následované ekonomicky podprůměrným létem,“ uvedl Kastner.

Jak vypadají omezení v zahraničí

Provoz restaurací a hospod omezilo i Slovensko. Od 1. října musejí zavírat nejpozději ve 22 hodin a obsluhují pouze sedící hosty. Mezi stoly má být alespoň dvoumetrový odstup – maximální počet lidí u stolu stanovený není.

Na Slovensku je možné sundat roušku jen při pití a konzumaci jídla, uvedl zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský. „V praxi je ale přístup lidí volnější, často ji mívají odloženou po celou dobu, kdy sedí u stolu. A zpřísnila se i hygiena. Například příbor nesmí být volně dostupný na stole, ale obsluha ho musí přinést zabalený v papírovém ubrousku.“

Německá vláda přitvrdila minulý týden. Pravidla se liší podle jednotlivých zemí. Nejtvrdší jsou v Bavorsku. V nejpostiženějších místech se mezi 23. a 6. hodinou smí alkohol konzumovat jen na zvláštních akcích a na zahrádkách restaurací. Úřady požadují rozestupy mezi stoly i pravidelné větrání. Od jara musí návštěvníci zapsat do formulářů v podniku své kontaktní údaje.

Právě na kontrolu správnosti zadávaných údajů se chtějí nyní zaměřit německé úřady, poznamenal zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš. „Minimální pokuta za chybně uvedené jméno, adresu či telefon nově dělá 50 eur. V některých spolkových zemích ale může dosáhnout i jednoho tisíce eur.“

Také v Anglii zpřísnili pravidla v restauracích. Zavírat musí v deset hodin večer a u stolu může sedět maximálně šest lidí. Skupiny hostů se navzájem nemůžou mísit. Za nedodržení hrozí provozovatelům pokuta v přepočtu až 300 tisíc korun. Roušky musí nosit obsluha i zákazníci, pokud právě nesedí u stolu.

Všichni, kdo míří do hospody či baru v Británii, se musí povinně zaregistrovat buď přes speciální aplikaci, nebo písemně předat své jméno a telefon, doplnil zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal. „Stejně jako v Anglii, tak i ve Skotsku hospody zavírají v deset hodin večer. Ve Walesu ovšem ve 22:20 a v Severním Irsku až ve 23 hodin.“

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Europoslanci schválili postupný zákaz dovozu ruského plynu

Evropský parlament (EP) ve středu ve Štrasburku schválil zákaz dovozu ruského plynu do Evropy nejpozději do podzimu roku 2027. Nařízení se týká zkapalněného zemního plynu (LNG), jehož dovoz by měl skončit nejpozději k 1. lednu 2027, i dovozu potrubního plynu, kdy je nejzazší termín za určitých podmínek 1. listopadu téhož roku.
včeraAktualizovánopřed 10 hhodinami

Spotřeba uhlí bude letos rekordní, předpovídá agentura IEA

Spotřeba uhlí bude letos opět rekordní, proti loňsku se zvýší o půl procenta a dosáhne 8,85 miliardy tun. Částečně je to způsobeno politikou vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve svém výhledu o vývoji poptávky po tomto palivu to píše Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Spalování uhlí je přitom jedním z největších zdrojů skleníkových plynů, které významně přispívají ke změně klimatu.
před 13 hhodinami

Přesunutí poplatků za zelené zdroje je dle Davida správné. Na dluh, míní Hladík

„Nepochybuji o tom, že to je krok správným směrem, ale nebude to stačit,“ reagoval europoslanec Ivan David (SPD) na krok vlády, která počítá s tím, že bude ze státního rozpočtu hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Vyjít by to mělo na sedmnáct miliard korun, což bude každoročně na dluh budoucích generací, varoval exministr životního prostředí a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyzval k pomoci energeticky náročným odvětvím. Převedení poplatků na stát je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje „extrémně důležitý krok“ pro energeticky náročný průmysl, po němž svaz volal mnoho let. Pozvání do Událostí, komentářů přijala také ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Moderoval Daniel Takáč.
před 16 hhodinami

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
16. 12. 2025Aktualizováno16. 12. 2025

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
16. 12. 2025

Platby za obnovitelné zdroje se zcela přesunou na stát

Stát v příštím roce převezme veškeré financování podporovaných zdrojů energie (POZE). Státní rozpočet to nově zatíží dalšími zhruba sedmnácti miliardami korun, celkově tak stát za poplatky dá více než 41 miliard korun. Schválila to vláda ANO, SPD a Motoristů, která tím chce snížit regulované ceny elektřiny. Domácnostem by toto opatření mělo regulovanou část energií oproti letošku snížit o více než patnáct procent, firmám ještě výrazněji. Dosud bylo financování POZE rozděleno mezi stát a odběratele.
16. 12. 2025Aktualizováno16. 12. 2025

Volkswagen po 24 letech uzavřel svou továrnu v Drážďanech

Továrna německé automobilky Volkswagen v Drážďanech ukončila po 24 letech provoz. Stroje se v takzvané Skleněné manufaktuře zastavily, jakmile vyrobily poslední vůz – červený Volkswagen ID.3. Automobil, na který se podepsali všichni zaměstnanci, se stane muzejním exponátem. Samotná drážďanská továrna se za padesát milionů eur (1,2 miliardy korun) změní v centrum inovací. Německá média upozornila, že to je poprvé v 88leté historii, kdy Volkswagen uzavřel některou ze svých továren v Německu.
16. 12. 2025

Vojtěch chce zefektivnit systém zdravotnictví. I nesystémovým krokem

Na ministerstvo zdravotnictví se po čtyřech letech vrací Adam Vojtěch (za ANO). Staronový ministr se hodlá vypořádat s rostoucími výdaji na zdravotní péči zefektivněním systému, nikoli masivním navyšováním zdrojů. Významnou roli dle Vojtěcha sehrají zdravotní pojišťovny, zaměřit se chce také na podporu prevence, primární péče a digitalizaci. Naopak zvýšení odvodů na zdravotní pojištění by mohlo uškodit české ekonomice, řekl v 90′ ČT24 moderované Romanem Fojtou.
16. 12. 2025
Načítání...