Restauratéři a hospodští žádají stát o pomoc. Navrhli Národní program pro gastronomii

7 minut
Události: Pomoc gastronomii
Zdroj: ČT24

Se žádostí o pomoc restauracím a hospodám se na stát obrátila Asociace malých a středních podniků a Český svaz pivovarů a sladoven. Společně navrhly Národní program pro gastronomii, který zahrnuje například nižší daň, dotace či legalizaci spropitného. Ministři už o tom začali jednat.

Tržby českých hospod a restaurací klesly za první pololetí o desítky miliard korun. Provozovatelé předpokládají pokračování tohoto trendu. Za celý rok by se tak mohly útraty zákazníků v meziročním srovnání snížit v případě katastrofického scénáře až o 80 miliard.

Limitovaný počet lidí u stolu platí v restauracích od pondělního zavedení nouzového stavu. Už od 24. září však pro všechny platí 22:00 coby zavírací hodina. Hostinští tvrdí, že dřívější zavírání je každý den připraví až o třetinu tržeb. Ale ani přes den se momentálně k běžným výdělkům nepřibližují. „Máme pokles kolem třiceti čtyřiceti procent,“ řekl restauratér Václav Vojíř.

Samotná gastronomie v Česku zaměstnává přes 150 tisíc lidí. Pro zachování pracovních míst by podle oborových asociací mohl pomoci národní program, o kterém už  jednají s vládou.

„Z úterní schůzky vypadlo plno různých návrhů, například daňových. Některé návrhy jsou v rozporu s bruselskými pravidly. Ale je třeba se na to podívat, jsou tam konkrétní věci, o kterých diskutujeme,“ řekl ke vzájemnému setkání premiér Andrej Babiš (ANO). 

Dojde k legalizaci spropitného?

Program je rozdělen na čtyři krátkodobá opatření a pět střednědobých. Do těch střednědobých patří i požadavek na legalizaci spropitného. To by mělo být příjmem zaměstnance, neplatil by z něj daně ani sociální odvody. Spolumajitel skupiny Hospodska a člen Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner sdělil agentuře ČTK, že si asociace nechala na jaře udělat rešerši na téma spropitného.

Podobnou definici, jako si ji přeje v Česku, má podle něj Rakousko, Německo, Irsko, Velká Británie a Irsko. V Německu a Rakousku se spropitné nedaní, ani se z něj neplatí odvody. Podobně je tomu v Rumunsku, kde jde ale jenom o spropitné pro zaměstnance restaurací a barů, v obou předchozích státech jde o spropitné ve všech oborech. V Spojeném království a v Irsku se daní, ale neodvádí se z něj pojistné.

Spropitné v tuzemsku není upraveno žádným právním předpisem. Podle loňského průzkumu STEM/MARK nechávají Češi v restauracích jako spropitné nejčastěji 20 až 40 korun. Deset procent z útraty personálu nechává jen každý pátý host, stejný podíl nechává spropitné větší než desetinu. Zhruba 70 procent lidí obsluhu odmění jen pár desetikorunami, třetina pak zaokrouhluje pouze na koruny.

Návrh na dočasné snížení daně

Krátkodobým opatřením by bylo například snížení DPH na stravovací služby na pět procent. A to dočasně do konce roku 2021. Už v létě takové opatření, s platností do konce letošního roku, zavedli například v Rakousku nebo Německu. 

„Existují sice názory, podle nichž tam k žádnému výraznému posílení sektoru díky tomu nedošlo, ale já si myslím, že je to o nějakém signálu vyslat sektoru konkrétní pomoc,“ soudí poslanec ODS Jan Bauer.

Vedle Prahy patří k nejvýrazněji postiženým regionům Karlovy Vary, ztráty ale hlásí restauratéři ze všech krajů. Propad se teď s novými opatřeními zrychlil.

Podobně to vidí například i v malé restauraci ve Velkém Březně. Manželé ji provozují už dvacet let. Hostů mají nyní sotva polovinu. „Mají strach. Spíš si volají pro jídlo s sebou na telefon, ale ta návštěvnost je menší,“ komentovala situaci Petra Pavlová z restaurace Adonis ve Velkém Březně. 

Pevně daná otevírací doba jim tady nevadí. Pro podniky ve větších městech je ale výrazným omezením. Asociace tak tlačí na její prodloužení alespoň do 23. hodiny. 

Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 tisíc pracovních míst, uvádí asociace. „Aktuální situace v gastronomii je bez přehánění kritická. Po lednu a únoru, které jsou tradičně nejslabší měsíce v roce, přišlo tříměsíční uzavření hospod následované ekonomicky podprůměrným létem,“ uvedl Kastner.

Jak vypadají omezení v zahraničí

Provoz restaurací a hospod omezilo i Slovensko. Od 1. října musejí zavírat nejpozději ve 22 hodin a obsluhují pouze sedící hosty. Mezi stoly má být alespoň dvoumetrový odstup – maximální počet lidí u stolu stanovený není.

Na Slovensku je možné sundat roušku jen při pití a konzumaci jídla, uvedl zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský. „V praxi je ale přístup lidí volnější, často ji mívají odloženou po celou dobu, kdy sedí u stolu. A zpřísnila se i hygiena. Například příbor nesmí být volně dostupný na stole, ale obsluha ho musí přinést zabalený v papírovém ubrousku.“

Německá vláda přitvrdila minulý týden. Pravidla se liší podle jednotlivých zemí. Nejtvrdší jsou v Bavorsku. V nejpostiženějších místech se mezi 23. a 6. hodinou smí alkohol konzumovat jen na zvláštních akcích a na zahrádkách restaurací. Úřady požadují rozestupy mezi stoly i pravidelné větrání. Od jara musí návštěvníci zapsat do formulářů v podniku své kontaktní údaje.

Právě na kontrolu správnosti zadávaných údajů se chtějí nyní zaměřit německé úřady, poznamenal zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš. „Minimální pokuta za chybně uvedené jméno, adresu či telefon nově dělá 50 eur. V některých spolkových zemích ale může dosáhnout i jednoho tisíce eur.“

Také v Anglii zpřísnili pravidla v restauracích. Zavírat musí v deset hodin večer a u stolu může sedět maximálně šest lidí. Skupiny hostů se navzájem nemůžou mísit. Za nedodržení hrozí provozovatelům pokuta v přepočtu až 300 tisíc korun. Roušky musí nosit obsluha i zákazníci, pokud právě nesedí u stolu.

Všichni, kdo míří do hospody či baru v Británii, se musí povinně zaregistrovat buď přes speciální aplikaci, nebo písemně předat své jméno a telefon, doplnil zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal. „Stejně jako v Anglii, tak i ve Skotsku hospody zavírají v deset hodin večer. Ve Walesu ovšem ve 22:20 a v Severním Irsku až ve 23 hodin.“

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Co o nás on-line platformy shromáždily? Nabízíme postupy, jak získat informace

Uživatelé sociálních sítí a internetových platforem mají možnost je požádat o svá data podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Přinášíme návod, jak je získat, a vidět tak, jaká data shromáždily. Osobní údaje mohou sloužit společnostem k prodeji cílené reklamy. Jednou z největších společností, která na tom postavila svůj obchodní model, je Meta. Popsali jsme i tři způsoby, jak omezit nakládání s daty pro účely reklamy. Tématu užití dat uživatelů se věnuje také pořad De facto v sobotu od 12:30.
před 3 hhodinami

EK dál předběžně prošetřuje tendr na Dukovany

Evropská komise (EK) dál předběžně prošetřuje tendr na výstavbu dvou nových jaderných bloků v Dukovanech i poté, co vláda a ČEZ ve středu uzavřely kontrakt s jihokorejskou KHNP. České televizi to sdělila mluvčí EK. K podpisu došlo jen chvíli poté, co Nejvyšší správní soud zrušil předběžné opatření, které zakazovalo smlouvu stvrdit. Podle vlády připadlo třicet procent zakázky tuzemským podnikům, do budoucna by to mělo být šedesát.
před 13 hhodinami

Tisíce transakcí na stovky adres. Analytici stopují převody v bitcoinové kauze

V kauze bitcoinů dál zůstává řada nejasností. Jednou ze zatím nezodpovězených otázek je to, zda bylo v peněžence napojené na ilegální internetové tržiště Nucleus Market tři, nebo dvanáct miliard. I proto vláda požádala resort spravedlnosti, aby připravil přesný časový sled toho, jak šly události za sebou.
před 15 hhodinami

Místo sklizně papírování a omezení výsadby. Farmáři tepou nový systém dohodářů

Nově zavedená evidence dohod o provedení práce (DPP) podle zemědělců výrazně ztěžuje nábor sezonních pracovníků. Některé podniky už kvůli nadměrné administrativě omezily sklizeň nebo výsadbu. Podle Zemědělského svazu hrozí, že složitá byrokracie povede i k nárůstu práce načerno. Ministerstvo práce ale změny brání. Systém podle resortu zvyšuje transparentnost a zaměstnance chrání.
včera v 06:00

Většina Čechů chce do penze nejpozději v šedesáti, nespoří si ale dost

Více než polovina Čechů by chtěla do důchodu nejpozději v šedesáti letech, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos. Jenže s rostoucí délkou dožití by to pro lidi znamenalo i třicet let života s omezeným příjmem. Na tento aspekt se však podle finančníků budoucí senioři nepřipravují dostatečně.
včera v 05:30

Česko podepsalo smlouvu na dostavbu Dukovan

Finální dohody k dostavbě Dukovan byly podepsány, potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Stavět je bude korejská KHNP. Nejvyšší správní soud (NSS) dříve ve středu zrušil na základě kasačních stížností EDU II a KHNP předběžné opatření, které zakazovalo kontrakt podepsat. Šéf resortu průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) v reakci na to řekl, že otevřené okno příležitosti je nutné využít.
4. 6. 2025Aktualizováno4. 6. 2025

Evropská komise schválila Bulharsku plán na zavedení eura

Evropská komise dospěla k závěru, že Bulharsko plní veškerá kritéria, aby mohlo od 1. ledna příštího roku začít používat euro. Vyplývá to z takzvané konvergenční zprávy, kterou Komise ve středu zveřejnila. Rozšíření eurozóny na 21 zemí musí ještě podpořit prezidenti a premiéři členských států EU a následně schválit Rada EU, která zastupuje členské státy. Bulharský premiér Rosen Željazkov tento krok ocenil.
4. 6. 2025

Meziroční inflace v květnu zrychlila na 2,4 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 2,4 procenta. Inflace tak zrychlila z 1,8 procenta v dubnu, kdy byla nejnižší za sedm let. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,5 procenta, vyplývá z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). O konečné hodnotě bude ČSÚ informovat v úterý 10. června, v předchozích měsících pokaždé svůj předběžný odhad potvrdil.
4. 6. 2025Aktualizováno4. 6. 2025
Načítání...